Bursa românească, codașa piețelor bursiere de pe mapamond. Doar Estonia ne ”întrece”

Bursa românească, codașa piețelor bursiere de pe mapamond. Doar Estonia ne ”întrece”
Foto: gazeta-afacerilor.ro

Bursa românească este a doua cea mai subdezvoltată din lume, este concluzia unui raport financiar, care a analizat situaţia a 60 de pieţe bursiere de pe mapamond.

Cotată mai slab ca Bursa de la Bucureşti este numai cea din Estonia, scrie Ziarul Financiar. La polul opus se află Hong Kongul, Africa de Sud, Elveţia ori Malaezia, ţări în care companiile consideră bursa ca fiind o alternativă solidă de finanţare.

Bursa de la Bucureşti ocupă locul 59 dintr-un clasament care cuprinde 60 de ţări, şi se află între Slovenia şi Estonia. Analiza s-a bazat pe o serie de indici, cum ar fi capitalizarea pieţei, adică expresia dimensiunii bursei locale corelată cu Produsul Intern Brut şi atractivitatea bursei pentru companiile private.

Bursa de la Bucureşti, care ocupă abia locul 51 în ceea ce priveşte lichidităţile acumulate şi volumul de acţiuni libere la tranzacţionare, se arată în raport.

Aceste neajunsuri arată faptul că în România Bursa nu este considerată drept o alternativă de finanţare pentru companii, care adesea ajung să ocolească această instituţie. Iar exemplul oferit de analişti este edificator, de la începutul anului, piaţa de la Bucureşti nu a reuşit să atragă nicio companie.

BVB ocupă penultimul loc în lume

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21634').select();" id="embed_text_21634" />