Care este vârsta de pensionare în UE și în SUA. Cum funcționează sistemul de pensii american

Care este vârsta de pensionare în UE și în SUA. Cum funcționează sistemul de pensii american
Foto: Pixabay

În statele membre ale Uniunii Europene, vârsta medie de pensionare este de 65 de ani. Cele mai înaintate vârste de pensionare se regăsesc în Grecia şi Italia, iar cele mai mici în Suedia şi Franţa.

În Statele Unite, calcului vârstei de pensionare are o particularitate aparte.

În România, vârsta standard de pensionare este de 61 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați. Dată fiind presiunea tot mai mare pe bugetul de pensii, în țara noastră se discută din nou despre creșterea vârstei de pensionare sau a stagiului minim de cotizare. Cu toate acestea, guvernanții promit creșterea pensiilor în 2022.

Care este vârsta de pensionare în statele UE

În Austria, de exemplu, vârsta de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, dar, până în 2023, vârsta de pensionare a femeilor va creşte progresiv până o va egala pe cea a bărbaţilor.

În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 de ani și va crește la 67 de ani în 2030.

În Bulgaria, femeile ies la pensie la 61 de ani şi 4 luni, iar bărbaţii la 64 de ani şi 2 luni. Ambele vor crește progresiv până la 66 de ani şi 6 luni în 2030.

Vârsta de pensionare în Danemarca e de 65 de ani și va creşte treptat până la 68 de ani în 2030.

În Franța, vârsta minimă pentru a cere pensionarea e 62 de ani pentru persoanele născute începând din 1955, iar în Germania e de 65 de ani şi 7 luni şi este programată să crească la 67 de ani până în 2029.

În Spania, vârsta minimă e de 65 de ani sau de 65 de ani şi 6 luni, în funcţie de anii de contribuţie. Este prevăzută o creştere la 67 de ani în 2027.

În cazul grecilor, pensia pentru limita de vârstă se acordă la 67 de ani, iar perioada minimă de cotizare este de 15 ani, informează Adevărul. Aceeași vârstă e prevăzută și în legislația din Italia.

În Olanda, vârsta de pensionare este de 67 ani din acest an şi creşte progresiv.

În Polonia, vârsta de pensionare a fost redusă la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

O situație particulară e și în Suedia. Aici, vârsta de pensionare este flexibilă, oamenii putându-se pensiona cel mai devreme la 61 de ani. Ei au dreptul să lucreză până la 67 de ani, dar există posibilitatea de a continua, dacă există o înţelegere cu angajatorul.

În România, vârsta de pensionare e de 61 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați

Stagiul minim de cotizare e de 15 ani și pentru femei, şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare pentru femei e de 31 de ani, şi o să crească treptat până la 35 de ani până în ianuarie 2030, iar pentru bărbaţi e de 35 de ani.

Cum funcționează sistemul de pensii din Statele Unite ale Americii

În SUA, vârsta de pensionare variază în funcție de anul nașterii. Legea prevede că americanii născuți în 1937 și mai devreme se pensionează la 65 de ani, cei care s-au născut mai târziu și până în 1955 la 66 de ani, iar cei care s-au născut în anii 60 la 67 de ani.

De asemenea, oamenii se pot pensiona mai devreme. În acest caz, vor primi o pensie în întregime doar acei americani al căror nivel de venit anual nu depășește barul stabilit prin lege. În caz contrar, se va acorda asistență, calculul căruia va fi efectuat în conformitate cu regula de reținere de cincizeci de cenți din pensie pentru fiecare dolar care va fi câștigat peste barul stabilit.

Există și un nivel inferior pentru mărimea pensiei, la atingerea căruia vârstnicii se alătură programului de venit social și primesc un supliment din partea statului înainte de a ajunge la suma minimă admisibilă.