Care sunt condițiile ca zeci de mii de români să-și preschimbe voucherele noi în bani

Care sunt condițiile ca zeci de mii de români să-și preschimbe voucherele noi în bani

Zecile de mii de români care lucrează la negru ar putea beneficia de noi vouchere de la stat, introduse prin lege și astfel vor putea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate.

Tichetele de muncă sunt asigurate printr-un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro

Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună (vouchere pentru activităţi casnice).

Proiectul a fost votat în Parlament în luna martie 2022, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii.

Legalizarea activităților casnice ar urma să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronică și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate.

Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro.

În 23 iunie 2022, Guvernul României a aprobat o hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Preschimbarea în bani a voucherelor pentru activităţi casnice, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat.

Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului.

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, arată Ministerul Muncii. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe