Când vor scădea prețurile la benzină și motorină, în urma ieftinirii deja confirmate a petrolului

Când vor scădea prețurile la benzină și motorină, în urma ieftinirii deja confirmate a petrolului
Foto simbol: Pixabay

Prețul motorinei și benzinei se menține la un nivel foarte ridicat, după creșterea masivă de săptămâna trecută, deși prețul barilului de petrol a scăzut sub 100 de dolari, zilele acestea.

Marți, 15 martie, carburanții standard s-au comercializat în România cu prețuri cuprinse între 7,85 lei/l – 8,28 lei/l, în ciuda faptului că tariful la petrolul Brent a scăzut cu 20%.

Românii așteaptă ca benzina și motorina să se ieftinească, dar acest scenariu se lasă foarte mult așteptat. Experții în domeniu susțin că suspansul este perfect justificat. Ieftinirea se va reflecta la pompe abia după ce petrolul se va menține la un preț scăzut timp de mai multe săptămâni.

Astfel, dacă prețul barilului nu va sări de 100 de dolari, timp de mai multe săptămâni, în primă fază, prețul mediu pentru un litru de benzină va scădea de la 7,9 lei, la aproximativ 7,5 lei, la fel cum era în urmă cu două-trei săptămâni.

Verdictul specialistului, cu privire la ieftinirea benzinei și motorinei

Consultantul economic Cristian Tudorescu a explicat contextul actual. Peste o săptămână ar trebui să vină primele rezultate pozitive, susține specialistul.

„Ce este relevant este preţul barilului pe pieţele internaţionale timp de mai multe zile. Se face o medie pe mai multe zile şi nu contează neapărat valoarea maximă sau minimă. De pildă, acum o săptămână, preţul mediu a fost 110 dolari barilul. A fost şi un maxim de 125 de dolari sau chiar mai mult, dar media a fost 110 dolari.

Şi atunci, reacţia preţului la pompă este întârziată cu câteva zile, cu aproximativ o săptămână. Acum, scăderea de astăzi a barilului, dacă s-ar menţine câteva zile, ar trebui să se reflecte la pompă cam peste o săptămână. Dacă barilul se menţine în jurul a 100 de dolari, atunci săptămâna viitoare am putea vedea şi preţuri de 7,5 lei, 7,6 lei.

Asta ar trebui să se vadă la pompă cam peste o săptămână. Dacă mai scade, cu atât mai bine. Scade şi preţul la pompă mai încolo. Preţurile oscilează. De ce utilizăm această medie? Noi, consumatorii, nu ştim dacă un jucător şi-a luat barilul astăzi sau peste două zile. De miercurea trecută până azi, barilul a scăzut cu 20%, doar că impactul asupra preţului nu-i atât de mare şi imediat. Cu toate acestea, scăderea nu va fi atât de rapidă, va fi un delay de o săptămână”, a declarat consultantul Cristian Tudorescu, potrivit Antena 3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:57 - Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”
09:55 - Ana Baniciu, cuvinte de laudă la adresa lui Radu Bănică: „Cel mai talentat dintre toți, ca să știți de la mine”
09:52 - Cutremurul care a lovit Turcia și Siria, anticipat de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid
09:39 - Snapchat, acuzat că favorizează traficul de droguri. Compania se confruntă cu procese pe bandă din partea unor părinți ai căror copii au folosit aplicația
09:28 - Oficial ucrainean: Rusia a început să „cerșească” negocieri prin intermediari
09:25 - Flavia Mihășan nu pleacă în vacanță fără cei mici: „Nu am simțit nevoia să plec fără copii”. Fosta asistentă TV a fost cu familia în Malta
09:24 - Situație disperată în Siria, după cutremure: „Ne luptam deja cu o epidemie de rujeolă și tocmai am trecut de vârful holerei, nu uitați de noi!”
09:09 - La șase luni după ce a fost înjunghiat, Salman Rushdie spune că îi este greu să scrie
09:03 - Cazanciuc, despre legea care pedepsește cu închisoarea cu executare șoferii băuți sau drogați ce produc accidente mortale: Pur și simplu nu ne putem uita cum sunt oameni uciși pe străzi, apoi șoferii vinovați se pot urca iar la volan (VIDEO)
08:56 - Drumul României spre EURO 2024