Ce impact ar putea avea majorarea pensiilor cu 40%. Deficitul bugetar ar urcat la peste 11% din PIB în 2021

Ce impact ar putea avea majorarea pensiilor cu 40%. Deficitul bugetar ar urcat la peste 11% din PIB în 2021

Majorarea punctului de pensie cu 40%, decisă marți în Parlament, ar putea duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% în 2021, fapt ce reprezintă un risc sistemic pentru economia românească, în condițiile în care ar agrava stărea bugetului public, atrage atenția un raport întocmit de economiștii BNR.

BNR, avertisment privind creșterea cu 40% a pensiilor: Deficitul ar urca la 11% din PIB

”Există un risc sistemic major dacă sunt destabilizate finanţele publice prin creşterea mare a cheltuielilor permanente, cu un deficit bugetar ce poate ajunge la peste 11% din PIB in 2021 dacă are loc o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest an”, se arată întrâun raport trimestrial realizat de Banca Naţională cu tema România-Zona Euro.

Economia, deja afectată de criza provocată de pandemia de COVID-19, ar urma să sufere o gravă destabilizare, în condițiile în care creşterea masivă a cheltuielilor permanente va reduce spaţiul de manevră existent pentru a atenua efectele crizei sanitare.

”Cum se arată şi în Opinia cea mai recentă a Consiliul Fiscal, este esenţial să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40%, care ar destabiliza economia şi mai mult, în vremuri tare complicate, când trebuie să luptăm cu COVID-19, să atenuăm efectele crizei economice . Este obligatoriu să evităm ca economia românească să intre într-o spirală de criză foarte periculoasă”.

Mai mult, potrivit economiștilor BNR, România nu va mai respecta criteriile necesare pentru a adera la Zona Euro, în contextul unui deficit bugetar care va exploda. BNR atrage atenţia că majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% în 2021, ceea ce ar avea ca efect agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice şi destabilizarea economiei.

”Există un risc sistemic major dacă sunt destabilizate finanţele publice prin creşterea mare a cheltuielilor permanente, cu un deficit bugetar ce poate ajunge la peste 11% din PIB in 2021 dacă are loc o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest an”, spune BNR.

Avertismentul ministrului Finanțelor

Un avertisment înspăimântător a fost făcut și deMinistrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Acesta a explicat, în cursul serii de marți, 22 septembrie, ce s-ar putea întâmpla cu cursul leu – euro. Ministrul susține că acesta s-ar putea deprecia imediat.

„În momentul în care trece această lege există riscul să avem o depreciere a monedei naționale. Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare. Există acest risc: în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia şi ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie. Eu atunci i-aş cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale. Dacă cursul ar merge mai sus de 5 lei, eu spun că trebuie să vină şi să-şi dea demisia, pentru că sunt direct responsabili pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare. Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`