Ce pensie primește un spaniol în comparaţie cu un român, după o viaţă de muncă

Ce pensie primește un spaniol în comparaţie cu un român, după o viaţă de muncă
Foto: Pixabay

Încet, încet diaspora îmbătrânește. Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate au ajuns la vârsta pensionării. Persoanele care au muncit și în țară și în străinătate pot face o comparație directă între pensia de la noi și cea din țările vestice.

Mai mult de 15.000 români sunt în Spania şi primesc pensie. Această cifră îi reprezintă pe cei care au avut vechime şi în România.

Cât primeşte pensie un spaniol după o viaţă de muncă

În Spania, pensia minima este în valoare de 786 de euro, iar un pensionar nu poate primi mai mult de 2180 euro.

De asemenea, pensiile medii sunt de 804 euro pe luna, iar cea mai mare pensie medie este de 1369 euro pe lună, potrivit antena3.ro.

Se pare că un român aflat în Spania are aceleași condiții ca un spaniol de a ieși la pensie, ceea ce înseamnă minim 15 ani de contribuție la serviciul de stat.

De exemplu, cei care au un salariu de 2000 euro şi o vechime de 35 de ani, pensia va fi relativ asemănătoare cu salariul. Comparativ cu România, unde pensia minimă este de 1000 lei pe lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti