Ce se întâmplă cu pensiile în 2021. Anunțul premierului Florin Cîțu

Ce se întâmplă cu pensiile în 2021. Anunțul premierului Florin Cîțu

Pensiile nu vor crește cu 40% în 2021, a anunțat Florin Cîțu, premierul României. Veniturile pensionarilor vor fi majoratecu 8% din septembrie, potrivit calendarului stabilit de coaliția de guvernare.

„Guvernul și-a asumat creșterea pensiilorîn baza calendarului pe care ni l-am asumat. Anul trecut, pensiile au crescut cu 14%, un efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei în plus, deci 2 miliardede euro. La nivelul Uniunii Europene, media a fost de 3%.

De asemenea, amintesc faptul că pentru noiembrie, avem o creștere e a venitului mediu net, în condiții de pandemie”, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, 13 ianuarie.

Întrebat despre punctul de pensie, premierul a declarat că acest lucru nu se justifică în prezent.

„Eu zic să vorbim despre legea punctul lui pensie când vom avea bugetul”, a declarat Florin Cîțu.

CCR a decis: Creșterea pensiilor cu 40% e constituțională

Curtea Constituțională a decis că majorarea pensiilor cu 40% este constituțională. Judecătorii constituționali au respins astfel sesizările Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.

În toamna anului trecut, Guvernul, condus atunci de Ludovic Orban, a sesizat CCR în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Mai exact, Guvernul Orban a atacat la Curtea Constituțională modificările operate de Parlamentul de atunci, controlat de PSD, rectificării bugetare realizate de Executiv în acea perioadă. În luna august, Guvernul Orban anunța că punctul de pensie va fi majorat cu 14% și, de la acel moment, liberalii au susținut în mai multe rânduri că procentul de creștere a fost stabilit pe baza realității economice. Cu toate acestea, la aproximativ o lună distanță, la propunerea PSD, parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat articolul din rectificarea bugetară privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%. Majorarea cu 40% a rămas și după ce legea a trecut de Parlmanent.