Ce trebuie să facă românii dacă întâmpină probleme la plata creditelor, înainte de amânarea ratelor

Ce trebuie să facă românii dacă întâmpină probleme la plata creditelor, înainte de amânarea ratelor
Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar transmite că românii care întâmpină probleme la plata creditelor ar trebui mai întâi să negocieze cu banca noi condiţii şi abia în ultimă instanţă să se gândească la amânarea ratelor.

În primele 6 luni din 2022 numărul de negocieri dintre consumatori şi bănci a crescut cu aproape 40% faţă de aceeași perioadă din 2021, în cadrul CSALB.

Ce trebuie să faci dacă întâmpini dificultăți la plata creditelor, înainte de amânarea ratelor

Printre măsurile pe care băncile şi consumatorii le-au negociat în primele 6 luni din 2022,  în cadrul concilierilor se numără și reducerea ratelor, trecerea de la ROBOR la IRC, sau  încheierea proceselor din instanţă,  arată CSALB într-un comunicat citat de Agerpres.

Pentru astfel de cazuri, CSALB le recomandă clienților să  se gândească doar în ultimă instanţă la amânarea plăţii ratelor la credit, deoarece amânarea presupune costuri în plus. De asemenea, pe lângă aceasta,  se adaugă imprevizibilitatea situaţiei economice de la momentul reluării plății ratelor.

Astfel că, pentru a evita aceste situații care pot afecta derularea contractelor,  clienților li se recomandă să se adreseze băncilor, IFN-urilor şi/sau CSALB. În acest fel, se vor căuta soluţii personalizate care să se aplice pe întreb parcursul de  derulare a creditului.

La ce trebuie să fie românii atenți înainte de a solicita o amânare

„Ar fi de preferat să vedem o tendinţă similară şi în privinţa cererilor de amânare la plată a ratelor, iar oamenii să analizeze mai atent opţiunile pe care le au înainte de a solicita o amânare. Costurile care se adaugă la credit după amânarea cu până la 9 luni a ratelor pot fi semnificative, mai ales dacă ne referim la primii ani din achitarea unui împrumut”, a atras atenţia Păunescu, reprezentantul BNR în Colegiul de Coordonare al CSALB, conform Digi24.ro.

De asemenea, „Dintre negocierile purtate în prima jumătate a anului curent, 92% s-au încheiat cu împăcarea părţilor. Astfel, nu doar că băncile au preluat mai multe cereri ale consumatorilor, dar procentul mare de împăcări arată o maturizare a actului de negociere. Băncile au devenit tot mai dispuse să ofere soluţii consumatorilor aflaţi în dificultate, atât prin intermediul cererilor acceptate spre negociere, unde avem o creştere de peste o treime, cât şi prin numărul soluţionărilor directe, fără intermedierea conciliatorilor CSALB, unde aproape că am egalat numărul înregistrat în tot anul anterior”, a declarat Alexandru Păunescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`