Cea mai mare bancă din Cipru, Bank of Cyprus, va aplica o taxă de 30% depozitelor bancare ce depășesc 100.000 de euro

Cea mai mare bancă din Cipru, Bank of Cyprus, va aplica o taxă de 30% depozitelor bancare ce depășesc 100.000 de euro

Una dintre condițiile acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrup pentru Cipru a fost ca cea mai mare bancă, Bank of Cyprus, să aplice o taxă de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare.

Depozitele bancare sunt garantate în limita a 100.000 de euro. Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat în noaptea de duminică spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de împrumutri externe de 10 miliarde de euro, condiţionat însă de o restructurare dură a sectorului bancar.

Cipru trebuie să închidă a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit din ţară. Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank şi o datorie de 9 miliarde de euro către mecanismul de lichiditate de urgenţă al Băncii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, într-o bancă „toxică”, unde sunt aşteptate pierderi mari, scrie Mediafax.

Depozitele negarantate de la Bank of Cyprus urmează să rămână blocate până la recapitalizarea băncii.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe