China ar putea primi mai multe gaze rusești decât Europa

China ar putea primi mai multe gaze rusești decât Europa

Livrările de gaze naturale rusești către China le-ar putea depăși pe cele spre Europa pe termen mediu, a declarat directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, potrivit RIA Novosti.

Rusia va furniza Chinei gaze naturale prin intermediul conductei ”ruta vestică”, rută va face legătura directă între câmpurile de gaze din Vestul Siberiei și zona de nord vest a Chinei prin Republica Altai.

„Ținând cont de creșterea livrărilor via „ruta vestică”, pe termen mediu volumul gazelor naturale livrate Chinei va fi mai mare decât exporturile europene” a declarat Alexei Miller, adăugând că formula de preț pentru gazele naturale rusești livrate Chinei va include și o obligație de tip take-or-pay. Asumându-și o obligație contractuală de tip „take-or-pay”, clienții Gazprom sunt obligați să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziționat o cantitate mai mică.

În luna mai, Gazprom a semnat un prim acord cu CNPC privind livrare a 38 de miliarde metri cubi de gaze anual către China timp de 30 de ani via ”ruta estică„ o conductă de 3.000 de kilometri. Livrările prin această primă conductă ar urma să înceapă în 2018.