Cine mai stă la coadă pentru un ajutor social: un pensionar milionar cu avere făcută la bursă

Cine mai stă la coadă pentru un ajutor social: un pensionar milionar cu avere făcută la bursă
Foto: Pixabay

Nu mică le-a fost mirarea autorităților când au constatat că în rând cu persoanele cu handicap sau asistate social se strecurase și un pensionar român cu venituri de două milioane de euro. Acesta a fost la un pas să primească ajutor social de la statul român.

Surpriza a venit atunci când a fost verificat la ANAF, unde respectivul figura cu venituri suplimentare de aproape două milioane euro; pe de altă parte, individul figurează cu o pensie sub 2000 lei în evidențele Casei de Pensii, ceea ce l-ar fi calificat pentru a primi ajutorul pentru energie – relatează Știri Diaspora.

Bărbatul este din București și ar fi obținut veniturile din piața de capital: bursă și titluri de stat

„În momentul în care a fost interogată baza de date de la ANAF au apărut surprize dintre cele mai… Vorbim de venituri de 10 000 de euro net pe membru de familie.

Datele indică faptul că bărbatul este în municipiul București, dar marea majoritate a acestor cazuri, cu venituri substanțiale au făcut banii din piața de capital, din tranzacții de acțiuni și titluri de stat.

Se pare că există un câștig destul de bune piața financiară, de vreme ce avem situația pe care am cules-o de la Ministerul Muncii pe de o parte și prin interogarea bazelor de date de la ANAF, pe de altă parte.

Am ajuns iată la această informație. Eu am insistat asupra acestor corelații și a interogării bazelor de date și a identificării locurilor de consum, tocmai pentru ca situațiile pe care le discutăm astăzi să nu fie posibile. Adică să nu ajungem cu acest ajutor pentru energie spre acele locuri de consum care nu au nevoie de susținere din partea statului sau fondurilor europene. Este și o decizie morală care stă la mijloc, ca banii aceștia să se ducă către persoanele care au cu adevărat nevoie de ei,” a menționat Marcel Boloș la Antena 3.

Cardurile pentru energie sunt distribuite începând cu data de 1 februarie 2023

Acestea vor fi distribuite în două tranșe de câte 700 lei iar de ele beneficiază persoanele care au pensii de până la 2000 lei, persoanele cu handicap și familiile care au un venit per membru de familie sub 2000 lei.

„La sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă. Repet, nu e întocmit încă nomenclatorul stradal. Sunt din estimările noastre peste 550.000 de astfel de situaţii.

Dau exemplu judeţului Teleorman. Este o situaţie cu care ne-am întâlnit: 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă.

Iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declaraţii pe propria răspundere şi cu informaţiile culese din teren de către Poşta Română practic să ajungem în posesia acestor informaţii cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum şi în acest fel să putem face verificările în ceea ce priveşte plafonul de venit şi respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie pe loc de consum şi în acest fel beneficiarii să poată intre în drepturi”, a mai precizat Marcel Boloș, conform surselor citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo