Cine sunt companiile care se bat pentru achiziţia participaţiei ExxonMobil din Marea Neagră

Cine sunt companiile care se bat pentru achiziţia participaţiei ExxonMobil din Marea Neagră
Sursă foto: Facebook / Exxonmobil

În contextul în care compania americană ExxonMobil și-a exprimat interesul de a se retrage din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, doar trei companii au solicitat acces la datele din subsolul Mării Negre.

Potrivit unui răspuns oferit de ANRM, la solicitarea economica.net, Autoritatea a aprobat o singură camera de date pentru 3 companii ,Romgaz și alte 2 companii străine, care nu doresc să fie facut public numele lor în acest moment.

Exxon a transmis în luna noiembrie o scrisoare oficială prin care pune la dispoziție informații despre intenția de vânzare a participației de 50% din proiectul Neptun Deep, arată G4Media care prezintă și conținut acesteia.

ExxonMobil are o licență pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom, fiecare deținând 50% din proiect. ExxonMobil a investit deja în lucrările de explorare din România circa 700 de milioane de dolari.

Plecarea ExxonMobil din România a venit pe fondul nemulțumirilor companiei privind instabilitatea fiscală generată de adoptarea unor măsuri precum cele din OUG 114 sau prin legea offshore.

Interesată de acest proiect ar fi și companie PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo), controlată de guvernul polonez. (Vezi aici detalii)