Cipru va renunța la restricțiile asupra circulației capitalului

Cipru va renunța la restricțiile asupra circulației capitalului
Foto: rt.com

La 10 luni după ce a devenit primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare şi a restricţionat tranzacţiile financiare pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar, Cipru va renunța în luna ianuarie la toate restricțiile asupra circulației capitalului, informează Bloomberg.

Nicos Anastasiades, președintele Ciprului, a declarat că acest stat va fi ”cel mai bun” în ceea ce privește respectarea acordului convenit cu creditorii internaționali.

După ce a recapitalizat sectorul financiar cu bani confiscați din depozitele negarantate, a închis a doua mare bancă din țară și a restructurat cel mai mare grup financiar, Cipru încearcă să își revigoreze economia.

„Ţinta este acum de a crea condiţiile pentru creştere economică şi a ataca problema serioasă a şomajului, de a stabiliza sistemul financiar. Restricţiile sunt ridicate treptat. Se vor încheia undeva în ianuarie 2014”, a afirmat Anastasiades.

Săptămâna trecută, miniștrii Finanțelor din zona euro au aprobat o tranșă de 1,5 miliarde euro din împrumutul internațional pentru Cipru, a doua din cadrul acordului de 10 miliarde euro convenit în primăvară.

În următoarele zile, FMI va discuta avizarea propriei contribuții la această tranșă, de 84,7 milioane euro.

Economia cipriotă s-a contractat cu 5,9% în trimestrul al doilea, după o scădere de 5% în primele trei luni ale anului. Potrivit estimărilor instituţiilor financiare internaţionale, Produsul Intern Brut va scădea cu un total de 13% în 2013 şi 2014, sub povara măsurilor de austeritate şi restrângerea industriei financiare.