CNAS aduce modificări majore în privința concendiilor medicale și a indemnizațiilor pentru mame / Venitul maxim nu poate depăși de trei ori salariul minim brut pe țară

CNAS aduce modificări majore în privința concendiilor medicale și a indemnizațiilor pentru mame / Venitul maxim nu poate depăși de trei ori salariul minim brut pe țară

CNAS a făcut recent câteva modificări semnificative la asigurările de concediu medical și indemnizațiile pentru mame stabilite prin contractul agenției de asigurări.

Conform noilor reglementări, venitul maxim lunar din contractul de asigurare pentru orice concediu medical, precum concediul de sarcină și maternitate, nu poate depăși de trei ori salariul minim brut pe țară.

Modificări majore în privința concediilor medicale

Totodată, venitul declarat trebuie să se alinieze cu cifra specificată în declarația fiscală utilizată pentru plata contribuției de sănătate. Alternativ, ar trebui să corespundă cu media veniturilor lunare înregistrate în declarație.

„CNAS amintește că persoanele fizice, altele decât salariații și asimilații acestora, pot încheia opțional contract cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii și indemnizații medicale. Cuantumul acestor indemnizații se stabilește în funcție de venitul lunar înscris în contract, pe baza unei formule de calcul”, au transmis reprezentanţii CNAS, potrivit realitatea.net.

„Modificările sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil și unitar”

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 158/2005 va impune modificarea contractelor aflate în derulare prin acte suplimentare. Aceste acte trebuie inițiate în urma notificării de către casa de asigurări de sănătate și adoptate înainte de prima zi a lunii următoare trecerii a 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

„Modificările aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu”, arată CNAS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:42 - O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
17:28 - Vor fi maxim 16 ministere în noul Guvern. Decizia coaliției
17:27 - Gheorghe Ialomițianu: Guvernul actual a sacrificat finanțele României pentru câștigarea alegerilor. Numai de la începutul anului datoria publică până în septembrie a crescut cu 140 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie (VIDEO)
17:04 - Consiliul JAI discută joi despre data de eliminare a controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria, anunță MAI. Cătălin Predoiu va participa la eveniment
17:02 - Un italian a rămas fără 33.000 de euro după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Cum l-a păcălit
17:01 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
16:59 - Cunoscut epidemiolog din România, despre Boala X: „Rata de mortalitate este 7,6%. La COVID era de 1%”. Care sunt cele mai frecvente simptome
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)