Comisia Europeană, 4 recomandări pentru România. Deficitul excesiv trebuie redus cel târziu până în 2024

Comisia Europeană, 4 recomandări pentru România. Deficitul excesiv trebuie redus cel târziu până în 2024
Foto: Hepta - Abaca Press / AA

Comisia Europeană a lansat patru recomandări pentru România, în cadrul procedurii de deficit excesiv în care a ajuns țara noastră.

Comisia Europeană, recomandări pentru România

Executivul comunitar a emis aceste recomandări în condițiile în care țara noastră a încheiat anul 2019 cu un deficit excesiv de 4,6%, deși nu era criză și toate celelalte state ale Uniunii Europene erau pe excedent, informează economedia.ro.

Recomandările Comisiei Europene pentru România:

  • Țara noastră trebuie să reducă deficitul excesiv cel târziu până în 2024
  • România ar trebui să atingă un obiectiv general de deficit public de 8,0% din PIB în 2021. Deficitul trebuie să scadă în anii următori, așa încât, în 2024, trebuie să se încadreze în 2,9%. Asta e în concordanță cu o rată de creștere nominală a cheltuielilor guvernamentale nete de 3,4% în 2021 și 0,0% în 2024.
  • România ar trebui să pună în aplicare pe deplin măsurile deja adoptate pentru 2021, precum și măsurile suplimentare necesare pentru corectarea deficitului excesiv. Orice câștiguri neprevăzute ar trebui utilizate pentru a reduce deficitul administrației publice.
  • România trebuie să ia măsuri eficiente și ​​să raporteze strategia de consolidare prevăzută pentru atingerea obiectivelor până în 15 octombrie 2021. Apoi, cel puțin odată la șase luni, trebuie să raporteze progresele făcute.

Totodată, România va trebui să sprijine consolidarea fiscală cu reforme cuprinzătoare.