Comisia Europeană a aprobat un ajutor de 7,4 milioane de euro pentru întreprinderile românești care își desfășoară activitatea în sectorul creșterii bovinelor

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de 7,4 milioane de euro pentru întreprinderile românești care își desfășoară activitatea în sectorul creșterii bovinelor
Foto: pixabay

Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o schemă în valoare de 7,4 milioane de euro pentru a sprijini întreprinderile românești care își desfășoară activitatea în sectorul creșterii bovinelor. Ajutorul va fi dat sub formă de subvenții directe. Scopul este asigurarea lichidităților, astfel încât întreprinderile să poată furniza alimente și materii prime furajere pentru industria alimentară și să poată menține locurile de muncă. Se estimează că de această schemă vor beneficia peste 1.000 de societăți din acest sector de activitate.

Uniunea Europeană, ajutor financiar pentru întreprinderile românești din sectorul creșterii bovinelor

Comisia Europeană a aprobat o schemă care vine în sprijinul întreprinderilor românești din sectorul creșterii bovinelor, afectate și ele de criza economică generată de epidemia de coronavirus

Astfel, 7,4 milioane de euro, adică aproximativ 35,7 milioane lei, ar urma să ajungă la peste 1.000 de societăți din acest domeniu. Scopul schemei este de a ajuta întreprinderile să își acopere nevoile de lichidități și să își continue activitățile, astfel încât să poată furniza alimente și materii prime furajere pentru industria alimentară și să poată menține locurile de muncă.

Sprijinul va fi acordat prin subvenții directe.

Comisia Europeană: Măsura e necesară pentru a remedia o perturbare gravă a economiei României

Executivul comunitar a concluzionat că măsura e „necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru”.

Comisia și-a dat acceptul, după ce a constatat că această schemă respectă condițiile stabilite în Cadrul temporar privind ajutoarele de stat. În special:

  • granturile nu depășesc 100.000 de euro per beneficiar, astfel cum se prevede în cadrul temporar pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare
  • sprijinul poate fi acordat până la 31 decembrie 2020.

Măsuri de sprijin pentru crescătorii de porci, de bovine, de păsări și pentru apicultori

La finele lunii august, Guvernul a adoptat mai multe Ordonanțe de Urgență care prevăd măsuri de sprijin pentru crescătorii de porci, de bovine, de păsări și pentru apicultori, ca urmare a crizei COVID-19.

Aplicarea acestor măsuri are ca scop compensarea pierderilor suferite de fermieri în perioada cuprinsă între 1 martie – 1 iulie 2020, a transmis atunci Ministerul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut, pentru B1.RO,o sinteză a principalelor forme de sprijin pe care agricultorii din România le au la dispoziție în acest moment.