Economia României, în cădere liberă: Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei în 2018

Economia României, în cădere liberă: Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei în 2018

Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere estimările cu privire la creșterea economiei românești în 2018, de la 4,5% la 3,6%, informează Agerpres. Cât despre estimările pentru anul 2019, oficialii europeni prognozează un avans de 3,8%, faţă de 3,9% cât se estima în primăvară, iar pentru anul 2020, se vorbește de un avans de 3,6%.

„Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creştere a consumului privat încetineşte iar contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere continuă să se înrăutăţească. Pe perioada de prognoză PIB-ul este estimat să crească mai moderat”, arată reprezentanții Comisiei Europene.

Astfel, în următorii doi ani se estimează o încetinire la consumului privat, pe măsură ce creşterea nominală a salariilor se moderează şi inflaţia va continua să afecteze veniturile disponibile. Totuși, experții europeni precizează că principalul motor al creșterii economice va rămâne consumul privat.

Comisia Europeană a revizuit și datele privind inflația, în creștere la 4,3% pentru 2018, faţă de 4,2% cât estima în primăvară. Executivul comunitar mai prognozează ca indicele preţurilor de consum să coboare la 3,5% în 2019 şi 3,3% în 2020, ca urmare a slăbirii cererii interne.

„Un risc principal la adresa acestor prognoze este că majorarea salariilor ar putea continua să depăşească creşterea productivităţii, ceea ce ar duce la o nouă scădere a competitivităţii economice a României şi ar slăbi creşterea exporturilor. (…) Incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale, cu posibile efecte negative asupra mediului de afaceri precum şi provocările atingerii ţintelor de deficit bugetar ar putea afecta deciziile de investiţii”, mai transmite Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 5,5% în 2018, de 5,7% în 2019 şi 2020 şi de 5% în 2021.