Compania Romtelecom, amendată cu 200.000 lei de ANCOM

Compania Romtelecom, amendată cu 200.000 lei de ANCOM
Foto: Adevarul.ro

Compania Romtelecom a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) cu 200.000 lei deoarece nu a respectat în totalitate obligaţiile prevăzute într-o licenţă de comunicaţii mobile. Astfel, Romtelecom a instalat 788 de staţii de bază, deși erau prevăzute 1.242, scrie Ziarul Financiar.

Licența de comunicaţii mobile pentru benzile de frecvenţe 410-415/420-425 MHz a fost obținută în 2008 de Romtelecom, pentru o perioadă de 10 ani în urma unei licitaţii publice deschise de tip comparativ, o procedură prin care ofertanţii sunt evaluaţi în funcţie de dosar şi oferta tehnică.

Romtelecom a obținut cel mai bun punctaj și a câștigat licența, după ce au fost evaluate criterii precum capacitatea financiară, fezabilitatea comercială, specializarea, experienţa şi fezabilitatea tehnică plus acoperirea asumată. Operatorul a achitat către stat un milion de euro reprezentând taxa de licență – aceasta este valabilă până la data de 23 septembrie 2018.

ANCOM a constatat însă în urma unor controale că Romtelecom nu şi-a respectat angajamentul asumat la obţinerea licenţei.

„Conform obligaţiilor asumate de operator, până la încheierea primei faze acesta ar fi trebuit să instaleze şi să opereze 1.242 de staţii de bază, însă în urma controalelor ANCOM s-a constatat că doar 788 dintre acestea sunt instalate”, potrivit unui comunicat al ANCOM.

Licența stipulează faptul că, până la 31 decembrie 2013, reţeaua de comunicaţii mobile în bandă largă dezvoltată de Romtelecom în benzile de frecvenţe de 410-415/420-425 MHz trebuie să fie compusă din 1.292 de staţii de bază.

„ANCOM trebuie să se asigure că spectrul de frecvenţe radio, o resursă limitată a statului român, este utilizat cu maximă eficienţă. Licenţele de utilizare a frecvenţelor radio se acordă în anumite condiţii tocmai pentru ca atât operatorii, cât şi utilizatorii să obţină maximum de beneficii prin exploatarea acestora. De aceea, monitorizarea modului în care operatorul remediază neregulile constatate şi modul în care îşi respectă restul obligaţiilor asumate va rămâne o prioritate a Autorităţii şi în perioada următoare”, a declarat Cristin Popa, directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.