Concediu obligatoriu pentru tații din România. Pot solicita concedii şi rudele părinţilor care stau cu nou-născutul

Concediu obligatoriu pentru tații din România. Pot solicita concedii şi rudele părinţilor care stau cu nou-născutul
sursă foto: captură YT

O nouă Directivă Europeană prevede impunerea unui concediu obligatoriu pentru tații din România. Prin aceasta, UE urmărește încurajarea unei repartizări echitabile a responsabilităților de îngrijire între femei și bărbați.

Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene prevede că blocul comunitar susține demersurile statelor membre în domeniul egalității dintre bărbați și femei.

Obligați la concediu parental

Nouă directivă europeană prevede ca taţii să stea, obligatoriu, cel puţin două luni în concediu paternal. Astfel, se urmărește ”crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”.

Ambii părinți vor avea cel puţin patru luni de concediu parental, două dintre ele neputând fi transferate celuilalt părinte. Prin această măsură, autoritățile vor să determine taţii să participe mai mult la creşterea copilului.

”Pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităților de îngrijire între femei și bărbați și pentru a permite crearea timpurie a unei legături între tați și copii, va fi introdus dreptul taților de a efectua un concediu de paternitate sau, atunci când și în măsura în care este recunoscut de dreptul intern, dreptul unui al doilea părinte echivalent”, se arată în document.

După implementărea deciziei, taţii vor sta cel puțin două luni pentru a ajuta la creșterea copilului

”Faptul de a garanta că cel puțin două luni de concediu pentru creșterea copilului sunt disponibile exclusiv pentru fiecare părinte în parte și că acestea nu pot fi transferate celuilalt părinte are drept scop să încurajeze tații să facă uz de dreptul lor la acest concediu.

De asemenea, se promovează și facilitează astfel reintegrarea mamelor pe piața forței de muncă după o perioadă de concediu de maternitate și de concediu pentru creșterea copilului”, precizează oficialii UE.

Angajatorii obligaţi să facă un program flexibil părinţilor cu copii până în 8 ani

Decizia UE obligă angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până la vârsta de opt ani:

”Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusă unor limitări rezonabile”.

Concedii şi pentru unchii, mătuşile sau bunicii care stau cu bebeluşul

În acelaşi document mai este prevăzut faptul că îşi vor putea lua concediu de ”îngrijitor” şi rude ale părinţilor care sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul nou-născut:

”Exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale

Statele membre sunt încurajate să acorde dreptul la concediul de îngrijitor și pentru alte rude, cum ar fi bunicii ori frații sau surorile. Statele membre pot solicita un certificat medical prealabil care să ateste necesitatea unei îngrijiri semnificative sau a sprijinului dintr-un motiv medical grav”, se arată în document.

În Senat există un proiect de lege pentru transpunerea directivei europene şi pentru români

Pe data de 15 iunie a fost depus la Senat un proiect de lege pentru transpunerea directivei europene şi pentru români. La nici două săptămâni, conform surselor Adevărul.ro,  a primit avize de la comisiile de specialitate din Senat.

Documentul urmează să fie analizat de Camera Deputaţilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)