Condițiile în care se aplică reducerea TVA la 5% pentru locuințele noi. Explicațiile specialiștilor, pe înțelesul tuturor

Condițiile în care se aplică reducerea TVA la 5% pentru locuințele noi. Explicațiile specialiștilor, pe înțelesul tuturor
Foto simbol: Pixabay

Parlamentul a adoptat recent o lege care vine să clarifice una dintre condițiile legate de aplicarea cotei de TVA de 5% pentru locuințele noi. Actul normativ a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Specialiștii susțin că această clarificare e binevenită, dar alte probleme încă în legislație încă persistă.

Condițiile în care se aplică TVA-ul redus la locuințele noi

„Condițiile, dacă e să ne uităm la ele, sunt, în principiu, trei importante. Este o condiție legată de preț și aici se împart în mai multe categorii, în principiul anul acesta locuințele care sunt până în 450.000 de lei pot să fie cumpărate cu cota de TVA de 5% indiferent de numărul lor.

Apoi avem o condiție de preț de 700.000 de lei, deci peste 450.000 de lei dar până în 700.000 de lei, în care se poate achiziționa un singur imobil, iar de la anul aceste două plafoane de 450.000 de lei și 700.000 de lei vor fi schimbate, va rămâne un singur plafon, de 600.000 de lei în care trebuie să ne încadrăm”, a explicat consultantul fiscal Cristian Rădulescu, partener TaxHouse, pentru Gândul.

A doua condiție ține de faptul că suprafața utilă maximă a imobilului trebuie să fie de 120 de metri pătrați: „Și aici se face trimite la Legea Locuinței în funcție de care să se determine această suprafață utilă. În speță, ele pot să includă anumite elemente și Legea Locuinței prevede în mod expres acest lucru, este de văzut și de urmărit cu atenție ce se întâmplă cu balcoanele, cu terasele și alte elemente care pot să intre sau care nu pot să intre în suprafața utilă a apartamentului și este important din această perspectivă”.

„A treia condiție era o condiție generică care spunea că acele imobile trebuie să fie locuite ca atare la momentul livrării, la momentul la care se face transferul dreptului de proprietate și de posesie implicit asupra bunului imobil unde pur și simplu nu existau clarificări prin legislația fiscală vizavi de îndeplinirea acestei condiții”, a mai precizat Rădulescu.

Pentru a fi aplicabilă cota de 5%, toate condițiile trebuie îndeplinite cumulativ.

De ce a fost nevoie modificarea legislației

Și tocmai aici, la ultima condiție, Parlamentul a adus o serie de clarificări, pentru a nu mai exista discuții în ceea ce privește sintagma „ca atare”.

Consultantul fiscal Cristian Rădulescu a explicat apoi că, în principiu, poziția ANAF de-a lungul timpului a fost una nu tocmai echilibrată deoarece lua în calcul Legea Locuinței, care e din 1996, deci prevede un standard de construcție de la momentul respectiv, care nu mai e valabil acum: „Și de aici anumite interpretări absolut bizare și, cum spuneam, neechilibrate din partea ANAF care a venit și a spus în lipsa acestor dotări apartamentul nu e considerat locuibil ca atare, deci nu se poate aplica cota de TVA de 5% și din acest motiv se recalificau și se reimpuneau la o cotă standard de 19% vânzătorilor și bineînțeles intram în zona de contencios ulterior”.

Ce a făcut legiuitorul a fost să introducă o definiție nouă a imobilului locuit ca atare, definiție care clarifică a treia condiție pentru aplicarea cotei de TVA de 5%.

„Din punctul meu de vedere, această clarificare este binevenită (…) prin această clarificare se înțelege foarte clar ce înseamnă locuință ca atare, să aibă o folosință și o posesie netulburată, să aibă un spațu destinat odihnei, hranei, un grup sanitar și utilități”, a susținut, pentru Gândul, Augustin Babaneacșa Drăghiceanu – SCA “Drăghiceanu, Bolca si Asociații“.

Iar acum e menționat explicit faptul că nu vorbim de anumite dotări sau anumite finisaje: „Cred că este foarte clar pentru lumea că nu va mai putea fi interpretat ca un imobil la gri chiar peste voința cumpătorului. (…) Eu, în calitate de cumpătător, nu pot să stau și să plătesc un TVA de 19% pentru simplul fapt că dezvoltatorul, de frica unui control fiscal și a unei interpretări deficitare, va fi impus cu 19% în loc de 5% și atunci să mă forțeze pe mine cumpărător să plătesc sau să mă forțeze pe mine să-mi ofere anumite finisaje, anumite dotări care evident se vor regăsi în preț”.

„Nici organele fiscale și nici instanțele de judecată nu vor mai putea aprecia un imobil la gri care nu are dotările la anexa la legea 114 ca neputând fi locuită ca atare. Din punctul meu de vedere această clarificare trebuie să dea lumina în toate dosarele existente pe rol sau, respectiv, în situația în care avem controale fiscale deschise și neîncheiate”, a mai afirmat avocatul Augustin Babaneacșa Drăghiceanu, pentru Gândul.

Alte aspecte din legislație, însă, nu au fost clarificate. „Este speța specifică a locului de parcare sau a garajului, a boxei, mergând mai departe putem să vorbim de diverse elemente de mobilier, diverse elemente electrocasnice. (…) Cumva, iarăși discuția este pe jumătate reglementată din perspectiva anexelor gospodărești”, a punctat consultantul fiscal Cristian Rădulescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe