Conferință CCIR -„Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?”. Despre instrumentele dezvoltate de UE pentru finanțarea tranziției verzi

Conferință CCIR -„Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?”. Despre instrumentele dezvoltate de UE pentru finanțarea tranziției verzi
Captură Video - CCIR / Facebook

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat joi, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, conferința „Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?”. Discuțiile au avut loc în contextul în care liderii europeni se mobilizează pentru a lua cele mai bune măsuri de combatere a efectelor schimbărilor climatice. Până în 2050, Europa trebuie să devină un continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră.

În cadrul conferinței s-a discutat despre instrumentele dezvoltate de Uniunea Europeană pentru stimularea și finanțarea tranziției verzi. Antreprenorii români au primit răspunsuri la mai multe întrebări pe această temă, scopul fiind susținerea companiilor, care au un rol important în aplicarea obiectivelor de sustenabilitate.

Totodată, s-a discutat și despre importanța economiei circulare în care deșeurile devin o resursă-cheie. Activitățile de regenerare industrială, reciclare și re-fabricare trebuie stimulate printr-o strategia pentru tranziția către o economie durabilă, curată, fără a limita accesul întreprinderilor la finanțare sau impunerea unor sarcini administrative nejustificate.

Silaghi (CCIR): Guvernul trebuie să se implice în creionarea unor strategii privind energia regenerabilă

„CCIR dorește să sensibilizeze guvernanții țării, pentru a se implica în creionarea unor strategii, pe termen scurt și mediu, care să contribuie la asigurarea unor cantități suficiente de energie regenerabilă, condiție sine qua non, pentru o tranziție verde de succes. Fără asigurarea unor resurse de energie curată, decarbonizarea industriei va fi aproape imposibilă, de aici și necesitatea stringentă a dezvoltării rapide și la scară largă a instalațiilor de energie regenerabilă în următorii 10 ani”, declarat Ovidiu Silaghi, Secretarul General al CCIR.

La rândul său, Istvan Jakab, Consilier economic ESO, Reprezentanța Comisiei Europene în România, a declarat: „Important este cum îmbinăm diversele surse de finanțare ca să ajungem cu adevărat să atingem acele ținte la care aspirăm, pentru ca implementarea Pactului Verde European să nu reprezinte o serie de probleme insurmontabile, ci să reprezinte soluții astfel încât să reușim să ajungem acolo unde ne propunem în 2030 și ulterior în 2050. Spun asta pentru că dispunem de multiple sursele de finanțare. În următorul buget european, regăsim în cadrul financiar multianual, pentru perioada 2021-2027 și prioritatea verde cu o pondere de 30%”.

La conferință a fost prezent și George Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a vorbit despre transformarea sistemului energetic într-unul bazat pe tehnologii curate: „Dorința noastră este de a reglementa un cadru de politici care să încurajeze producere de energie din surse curate. România a început acest lucru în urmă cu ceva timp.(…) Pentru a atinge obiective stabilite este nevoie transformarea sistemului energetic într-un sistem bazat pe tehnologii curate, inovatoare care concurează pe o piață integrată a energiei electrice și de acomodare a sistemului energetic din România la noile tendințe de dezvoltare”.

32% din fondurile prevăzute în Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și 37% din fondurile PNRR vor fi alocate pentru proiecte de tranziție durabilă, eficiență energetică, transport verde și economie curată.

Obiectivul bugetar principal al Uniunii Europene este de a mobiliza cel puțin un trilion de euro din investițiile legate de durabilitate în următorul deceniu, unde Banca Europeană de Investiții va juca un rol vital.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare