Conflictul dintre Rusia și Ucraina zguduie tot mai mult prețurile acțiunilor listate la bursele din Europa și Asia

Conflictul dintre Rusia și Ucraina zguduie tot mai mult prețurile acțiunilor listate la bursele din Europa și Asia
Conflictul dintre Rusia și Ucraina zguduie tot mai mult prețurile acțiunilor listate la bursele din Europa și Asia (FOTO- Pixabay)

Acțiunile europene și asiatice s-au clătinat luni, după ce Statele Unite au avertizat că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc de îndată ce săptămâna aceasta, informează CNN.

La mijlocul zilei în Europa, FTSE 100 a scăzut cu 1,1%, în timp ce DAX 30 și CAC 40 au scăzut cu 1,9%, respectiv 2,1%.

Investitorii din Asia au fost la fel de agitați, deoarece Nikkei 225 din Japonia a închis cu scăderi de 2,2%, în timp ce Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 1,6% la finalul zilei de tranzacționare.

Piețele chineze au înregistrat pierderi, de asemenea, indicele de referință Shanghai Composite scăzând cu 1%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,4%.

„Escaladarea tensiunilor din Rusia și Ucraina vine într-un moment în care piața de valori este deja vulnerabilă, având în vedere preocupările legate de inflație și potențialul de înăsprire a Rezervei Federale”, a declarat George Ball, președintele firmei de investiții Sanders Morris Harris.

Piața s-a mai stabilizat după ce au fost anunțate noi încercări diplomatice de rezolvare a conflictului.

Contractele futures pe acțiuni au crescut după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a deschis luni ușa către o soluție diplomatică de detensionare.

Dacă Ucraina ar refuza „ideea aderării la NATO, „acest lucru ar contribui în mod semnificativ la formularea unui răspuns mai eficient la preocupările Rusiei”, a spus Peskov.

Miniștrii apărării din Ucraina și Belarus au susținut și o convorbire telefonică „pozitivă” menită să scadă tensiunile. Rusia a trimis zeci de mii de militari în Belarus, lângă granița cu Ucraina.

Contractele futures pe țițeiul Brent se tranzacționau la 93,91 dolari pe baril, – după ce la începutul anului prețul era de 78,11 dolari – iar prețul crește pe măsură ce cersc și îngrijorarea cu privire la o invazie rusă a Ucrainei și la perturbarea aprovizionării cu energie. Prețurile la gazele naturale și la electricitate au crescut în Europa.

Suportul pentru stocuri poate fi limitat

În acest weekend, președintele american Joe Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin în timpul unui apel că Statele Unite și aliații săi vor răspunde „decisiv și vor impune costuri rapide și severe” Rusiei în cazul unei invazii.

Rusia are peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, cu mii adăugate chiar în această săptămână, potrivit unui oficial al administrației americane.

„Dacă un conflict armat între Rusia și Ucraina este într-un fel evitat, este probabil un miting de scurtă durată, dar există încă prea multe griji la orizont pentru orice tip de mișcare ascendentă de durată mai mare a stocurilor”, a spus Ball.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)