Consecințele războiului din Ucraina și criza alimentară aproape că au dublat investițiile în ferme agricole

Consecințele războiului din Ucraina și criza alimentară aproape că au dublat investițiile în ferme agricole
Sursa: Freepik

Numărul proiectelor de construire de ferme bio și zootehnice a înregistrat o creștere cu 75% în primele luni din 2022,  în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Acestea au o valoare de 300 milioane de euro, conform IBC Focus.

„În prima parte a anului 2022 am observat o creștere cu 75% a investițiilor”

Acest lucru s-a amplificat pe fondul dezbaterilor despre criza alimentară și în cazurile în care din cauza războiului, lanțurile de distribuție în zona de securitate alimentară au fost afectate.

 Fondator IBC Focus, Andrei Spătaru a declarat că: “În prima parte a anului 2022 am observat o creștere cu 75% a investițiilor în agribusiness, comparativ cu perioada similară a anului trecut. O posibilă explicație a acestei tendințe poate fi pusă și pe seama conflictului militar din Ucraina.”

Conform analizei proiectelor de construcții prezentate în primele patru luni ale acestui an, care vizează acest domeniu, se poate observa că 56% dintre proiectele noi sunt cele zootehnice, iar  agrotehnice reprezintă 44%.

Cele mai multe investiții pentru domeniul zootehnic sunt fermele de bovine pentru lapte și carne, care înregistrează un procent de 43%. De asemenea, fermele suine cuprind 19%din totalul investițiilor prezentate in 2022.

Fermele ovine prezintă un procent de 13%, iar fermele piscicole 10% din investițiile noi. Cât despre fermele de păsări în special pui și curcani, se înregistrează  15%.

Cele mai multe investiții noi în domeniul agricol, în funcție de județ

Valoarea estimată pentru aceste investiții este de peste 300 milioane euro. Județele cu cele mai multe investiții noi în domeniul agricol sunt Constanța (30), Satu Mare (28) și Bihor (24).

O pondere însemnată s-a înregistrat în construirea de spații de depozitare cereale și legume. Astfel că, față de anul anterior, în ceea ce privește investițiile prezentate în realizarea de silozuri depozitare cereale au crescut.

Cu toate acestea, cele mai multe investiții pentru partea agro sunt reprezentate de sere și solarii. Totodată,  investițiile multe au fost și pentru capacitățile de depozitare cereale, legume și fructe.

În 2022, IBC Focus cu ajutorul platformei victa.ro a înregistrat 392 de investiții din segmentul agro-zoo tehnic, conform Hotnews.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)