Consiliul Concurenței RESPINGE acuzațiile privind MANIPULAREA dobânzilor de către băncile străine

Consiliul Concurenței RESPINGE acuzațiile privind MANIPULAREA dobânzilor de către băncile străine
Sursă foto: Hepta.ro

Consiliul Concurenţei anunță, într-un comunicat de presă, că nu a primit nici o sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor, relatează g4media.

Precizările instituției în acest sens au venit după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat că marile bănci țin intenționat România în stare de subdezvoltare.

În plus, Consiliul Concurenței a mai indicat că a făcut recomandări pentru eficientizarea/creşterea concurenţei în sectorul financiar.

”Reamintim că autoritatea de concurenţă a făcut recomandări pentru eficientizarea/creşterea concurenţei în sectorul financiar şi, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piaţa serviciilor bancare de retail.”

„Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenţei odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor”, a precizat Consiliul Concurenţei, citat de g4media.

Foto: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței (Sursă foto: Hepta.ro)

La afirmaţiile senatorului ALDE Daniel Zamfir s-au adăugat şi cele ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de duminică. Potrivit acestuia, băncile străine ar avea o înțelegere pentru manipularea ratei dobânzii interbancare (ROBOR).

„Sistemul bancar este un sistem de la care orice ţară şi orice popor aşteaptă să sprijine economia. Adică să facă profituri băncile, Doamne ajută, dar să facă profituri sprijinind economia, pentru că te gândeşti: domnule, dacă sprijini economia, se dezvoltă, au mai mulţi clienţi, deci o să facă şi mai mult şi mai mult şi mai mulţi bani! Nu sprijină economia. Şi eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Pentru că noi suntem în situaţia în care ne uităm cu toţii, ca un popor blând ce suntem şi de bună-credinţă cum se joacă marile bănci între ele şi stabilesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românii. (…) Deci sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi (…) avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: ‘Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?’ Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus liderul PSD, citat de Agerpres.

Consiliul Concurenței a mai indicat că are în derulare două investigaţii declanşate din oficiu, pe piaţa serviciilor de leasing operaţional şi pe piaţa de leasing financiar şi a creditului de consum din România.

Iar în cadrul acestor investigaţii au avut loc inspecţii la sediile a 25 de bănci, la sediile unor Instituţii Financiare Non-Bancare (IFN), societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale. Această acţiune fiind cea mai amplă investigaţie a instituţiei, iar rezultatele investigaţiilor urmand a fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora şi luarea unei decizii.

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)