Șeful Consiliului Concurenței: Analizăm efectul așa-numitei OUG contra lăcomiei. Ne e teamă că aceste taxe suplimentare vor prilejui o creștere nejustificată a prețurilor

Șeful Consiliului Concurenței: Analizăm efectul așa-numitei OUG contra lăcomiei. Ne e teamă că aceste taxe suplimentare vor prilejui o creștere nejustificată a prețurilor
Sursă foto: Hepta.ro

Consiliul Concurenţei analizează în această perioadă efectele Ordonanței prin care Guvernul a introdus mai multe taxe, inclusiv așa-zisa taxă pe lăcomie, pentru a se asigura că agenții economici nu vor profita de situație, în sensul în care să crească nejustificat prețurile. Și evoluția ROBOR se află în atenția instituției, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru Digi24.

”La ce ne uităm noi acum de la începutul anului, ne uităm la impactul ordonanței 114. Ea afectează o serie de industrii importante energie, telecomunicații și zona bancară și vrem să vedem care e impactul asupra prețurilor. Când apare un șoc legat de prețuri, când sunt creșteri sau mișcări bruște ne e frică să nu fie în spate o înțelegere incorectă între agenții economici. Un șoc cum e o taxă duce la o creștere a prețurilor, dar suntem atenți că nu cumva să profite comercianții să aibă o creștere exagerată, nejustificată.

Analizăm ROBOR în contextul analizei impactului ordonanței din decembrie, OUG 114, așa-numita OUG contra lăcomiei. Asta e o OUG care introduce câteva taxe noi într-o serie de domenii și ce ne e nouă frică e că aceste taxe suplimentare vor prilejui o creștere nejustificată a prețului în sectoarele acelea. De aceea, monitorizăm și electricitatea, și telecomunicațiile, și zona de bancar.
O înțelegere între bănci, să facă orice, și între agenți economici, nu numai bănci, da, ar fi problematic. În același timp, pot să îmi imaginez o situație în care o înțelegere duce la scăderea prețurilor, dacă consideră că e benefică pentru consumator, atunci nu o considerăm o încălcare a legii”, a explicat Bogdan Chiriţoiu, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari