Consultant BNR: Politica guvernamentală este mai orientată către ”social” decât în perioada comunistă

Consultant BNR: Politica guvernamentală este mai orientată către ”social” decât în perioada comunistă
Foto: bnr.ro

Consultantul de strategie la Banca Națională a României, Dan Pălăngean, a declarat că politica guvernamentală este mai orientată către “social” decât  în perioada comunistă, comparând structura veniturilor populației de acum față de cea din perioada 1980-1989.

 În medie, 22,8% dintre veniturile totale ale populaţiei din România sunt, la ora actuală, venituri sociale (pensii, șomaj, veniturile din protecție socială), cu 1,1 puncte procentuale mai mult decât în perioada comunistă, respectiv în 1980, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică, transmise de gandul.info.

”Sunt elemente care ar trebui luate în calcul şi la calibrarea politicilor de sprijin social derulate curent, în sensul că cea mai bună protecţie socială este asigurată de crearea de locuri de muncă, nu de indexarea beneficiilor oferite de la buget”, notează Dan Pălăngean, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), pe platforma OpiniiBNR.


Foto: Gandul
 

Agricultra reprezintă și ea o sursă pentru mulți români. Mai exact, în anul 2013 o pondere de 19,8% , cu 2,9 puncte procentuale mai mult decât în 1980 şi cu 2,5 puncte procentuale mai mult decât în 1989, trăia din grădinărit.

În 2014, de la bugetul asigurărilor sociale au fost plătite pensii de stat în valoare totală de 51,5 miliarde de lei, iar de la bugetul asigurărilor pentru şomaj s-au făcut plăţi în valoare de aproape un miliard de lei pentru asistenţă socială, alte 332 de milioane de lei fiind transferate altor unităţi ale administraţiei publice, o parte dintre aceste plăţi fiind realizate de administraţiile publice locale.
 

Ultima oră