Consumul de ouă crește cu 50% în această perioadă, față de o lună obișnuită / Preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE

Consumul de ouă crește cu 50% în această perioadă, față de o lună obișnuită / Preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE
Sursa foto: Pixabay

Pe măsură ce se apropie Paștele, consumul de ouă în România crește vertiginos cu 50% față de ratele medii lunare.

Potrivit lui Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), un român consumă în medie 30 de ouă pe lună.

Consumul de ouă crește cu 50% în această perioadă

„Ouăle provenite din fermele avicole din România sunt proaspete şi sigure, au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare prin marcarea pe coaja oului a codului care identifică ţara unde se produce, judeţul, codul fermierului, dar şi sistemul de creştere. De asemenea, pe coaja oului se marchează şi data până la care trebuie consumat oul respectiv. În această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, există suficientă ofertă de ouă de consum pe piaţă, chiar dacă aceasta creşte cu circa 50% faţă de o lună obişnuită, adică un român consumă 30 de ouă faţă de media lunară de 21 de ouă. Apreciem că oferta de ouă este asigurată în procent de 100% din producţie internă”, a declarat Ilie Van, potrivit economica.net.

În România, producția internă de ouă (excluzând ouăle pentru incubație) asigură un consum mediu anual pe cap de locuitor de 250 de ouă, în concordanță cu media europeană. Cât despre prețurile la ouă la poarta fermei pentru cele din categoria M+L, ambalate în cutii de 30 de bucăți, acestea au crescut cu 33% din 2021 până în 2022 în România. Cu toate acestea, prețul mediu european a înregistrat o creștere mai abruptă de 44%, conform datelor de la Observatorul de prețuri al Uniunii Europene (UE).

„Preţul mediu la poarta fermei în anul 2022, în România, a fost cel mai mic preţ dintre toate statele membre. În săptămânile 9 – 11 din acest an preţul la poarta fermei a fost de circa 0,59 lei/ou faţă de 0,75 lei/ou media la nivelul UE. În continuare preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE”, subliniază Ilie Van.

Prețul a crescut în februarie 2023 cu 34% față de februarie 2022

Datele Institutului Național de Statistică (INS) și ale Ministerului Agriculturii relevă că România are 37 de milioane de găini ouătoare, cu 9 milioane în 248 de ferme de păsări și 28 milioane deținute de persoane fizice. Din cele 9 milioane de găini din ferme, 57% depun ouă etichetate „3” (de la găini crescute în baterii), 37% ouă etichetate „2” (de la găini crescute în godpodării), 3,3% depun ouă etichetate „1” ( din pui crescuți în aer liber și adăpostiți), iar 2,7% produc ouă marcate cu „0” (de la pui crescuți în sistem ecologic).

Datele statistice arată că producţia totală de ouă din ultimii ani a fost cuprinsă între 5,5 şi 5,9 miliarde de ouă pe an.

Ultima raportare INS privind inflaţia şi indicele preţurilor de consum arată că ouăle s-au scumpit în februarie 2023, faţă de februarie 2022, cu circa 34%, iar faţă de decembrie 2022 cu 2,43%. În marile lanţuri de magazine ouăle se vând în această perioadă cu preţuri cuprinse între un leu şi 1,8 lei/bucată, în funcţie de sistemul de creştere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`