EXCLUSIV // Firma al cărui contract a fost intermediat de chinezul implicat în Dosarul „Shanghai” a pierdut licitația de la CupruMin: Noul câștigător este o firmă din Voluntari, care în trecut exporta producția în China

EXCLUSIV // Firma al cărui contract a fost intermediat de chinezul implicat în Dosarul Shanghai a pierdut licitația de la CupruMin: Noul câștigător este o firmă din Voluntari, care în trecut exporta producția în China

EXCLUSIV // După ce timp de doi ani contractul pentru livrarea de concentrat de cupru de la firma de stat CupruMin a aparținut unei controversate firme chinezești, în această lună, printr-o nouă licitație, acesta a fost câștigat de o firmă sută la sută românească, cu sediul în Voluntari. Totuși, potrivit unor date din anii trecuți, și această companie exportă întreaga producție de concentrat de cupru în China.

Potrivit unui anunț oficial făcut de cei de la CupruMin și comunicat B1.ro licitație de vânzare a concentratului de cupru pentru o perioadă de un an a fost câștigată de compania românească Ronefer. Cei de aici susțin că de această dată a fost obținut cel mai bun preț pe tona de produs din istoria companiei.

CupruMin Abrud a finalizat în condiții comerciale avantajoase licitația de vânzare a 45.000 tone de concentrat de cupru, contract încheiat pentru o perioadă de un an (2019-2020). Câștigătorul declarat al licitației este Ronefer (România). Compania a oferit 1253,89 $/tona de concentrat de cupru uscat, la cotațiile bursiere valabile în data de 24.10.2019, la bursa din Londra. Producția de 45.000 tone înseamnă, după prelucrare, 9450 tone de cupru metalic, ceea ce va constitui un record pentru CupruMin. Spre exemplu, în octombrie 2019 CupruMin a reușit în premieră o producție de concentrat echivalentă cu 922 tone de cupru metalic”, se arată în comunicatul CupruMin.

Rolul chinezilor

La licitație din 2019 au participat și chinezii de la Merlion Resources Holding Limited, vechii deținători ai contractului din ultimii 2 ani. Acest contract a stârnit nenumărate controverse, după ce s-a aflat că a fost intermediat de Wang Yan. Conform unei investigații tolo.ro, Wang Yan a fost implicat într-un dosar în 2005, când a fost acuzat de trafic de persoane și de exploatarea unor fete de 15-16 ani. Polițiștii și ofițerii care frecventau salonul acestuia, Shanghai, erau filmați și mai apoi șantajați cu imaginile. Wang Yan anunța poliția cu privire la cetățenii chinezi care locuiau în România, după care le cerea acestora între 10 și 15.000 de euro pentru a le rezolva problemele cu legea.

În urma acuzațiilor din dosarul Shanghai, SRI, ANC și Tribunalul București îl declaraseră pe Wang Yan, în 2013-2014, ”un pericol pentru securitatea națională”, acesta fiind expulzat. Totuși, în 2016 Wang Yan revine în România unde negociază participarea la licitația CupruMin a companiei Merlion, care a și câștigat la acea vreme contractul, pentru o perioadă 2 ani de zile.

Cine sunt noii câștigători

Noua firmă câștigătoare – Ronefer – are sediul social în Voluntari, potrivit datelor de la Registrul Comerțului consultate de B1.ro. La asociați apare trecută Gheorghe Nicoleta Andreea, iar la administrator director general apare numele Gheorghe Maria. Datele consultate arată faptul că firma era pe profit în 2018. Domeniul principal deactivitate este: „Intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie„.

Presa a numit-o pe Maria Gheorghe “Doamna de cupru”, apariția sa în media fiind ca și inexistentă. România liberă nota în 2018 că Maria Gheorghe a fost asistenta directorului general al Conef, compania controlată de omul de afaceri rus Vitali Mașițki, același care deține combinatul de aluminiu Alro Slatina. Potrivit celor de la Adevărul, cei de la Ronef figurau ca rezervă la CupruMin pentru vânzarea concentratului de cupru, în cazul în care cei de la Merlion Resources nu-și onora obligațiile. Ziarul nota că “și pe această filieră, produsul obţinut de expotarea minieră din Apuseni ajunge tot în China, cel mai mare importator la nivel mondial în acest domeniu.”

Date despre CupruMin

CupruMin Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acționar unic statul român. În semestrul I din 2019 CupruMin a realizat o cifră de afaceri aproape egală cu cea din întregul an 2015, respectiv 135,8 mil. lei. Profitul brut al companiei a evoluat astfel: 4,15 mil. lei (2015), 6, 4 mil. lei (2016), 12, 3 mil. lei (2017) și 14,9 mil. lei (2018).

Ultima oră
00:36 - Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Mulți bolnavi COVID au murit cu zile. Cum am ajuns aici? Neîncrederea în mesajul medicilor și al autorităților. La acest lucru au contribuit și unii colegi de-ai noștri (VIDEO)
23:57 - Premierul ungar Viktor Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a țării pentru ca el să piardă alegerile
23:45 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre conservarea energiei și prelungirea vieții. „Un om cu credință în Dumnezeu nu se stresează” (VIDEO)
23:23 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre longevitate. „Se consideră că deja s-a născut omul care va trăi mia de ani” (VIDEO)
22:51 - Gazprom a avertizat Republica Moldova că va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă nu-şi achită datoriile
22:34 - Arhiepiscopia București își pune la dispoziție capelele. Morgile spitalelor nu mai fac față numărului de decese COVID
22:13 - România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale
21:50 - Panică la meciul Dinamo – Rapid: Lui Alexandru Răuță i s-a făcut rău. A fost urcat în ambulanță cu masca de oxigen pe față
21:44 - Daniel Funeriu: În democrație nu poți să interzici prostia, prostia politicienilor care sunt incapabili să prevadă. În iunie – iulie, când Franța se pregătea de valul 4, nouă ni se spunea că am învins pandemia (VIDEO)
21:17 - Alexandru Rafila: E necesară o solidaritate națională, care să implice vaccinarea anti-COVID și înțelegea faptului că fiecare dintre noi e parte din acest efort