Cristian Sima, despre dosarul fraudelor bancare: Ce se întâmplă acum sunt de fapt alunele unei afaceri mai mari. Prejudiciul este de ordinul sutelor de milioane de euro

Cristian Sima, despre dosarul fraudelor bancare: Ce se întâmplă acum sunt de fapt alunele unei afaceri mai mari. Prejudiciul este de ordinul sutelor de milioane de euro

Brokerul Cristian Sima a vorbit joi seară, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea „Sub semnul întrebării”, de pe B1 TV, despre dosarul  bancherilor acuzați de fraudă, arătând că prejudiciul nu este de 85 de milioane de euro, așa cum se vehiculează, ci de ordinul sutelor de milioane de euro.

„Ce se întâmplă acum sunt de fapt alunele unei afaceri mult mai mari, unde nu e vorba de câteva zeci de milioane de euro, ci sute de milioane, pagubă pentru multe banci străine, cu acordul unor bancheri care au aprobat aceste credite știute neperformante. În dosarul bancherilor, inclusiv șpaga a fost împrumutată de la bancă”, a declarat Sima.

Acesta a declarat că bancherii investeau banii în imobiliare pentru a-i spăla, însă venirea crizei le-a stricat planurile.

„Dacă bancherii ăștia aveau avantaje de șpagă nu puteau justifica banii, în 2007 au fost investiți puternic în piața imobiliară. Bancherul s-a trezit că nu mai poate vinde terenul cu nici jumătate din preț, atunci au apărut afacerile cu IMM-uri. Dădeau credite pe active supraevaluate, erau trecute nepreformante după ce se plăteau 2 rate și cel care a luat creditul își băga firma în insolvență. Ce se întâmplă acum la BRD este datorită sosirii noului președinte”, a mai spus Cristian Sima.

Întrebat dacă oamenii care au bani depuși la Volksbank sau BRD au motive să fie îngrijorați cu privire la depozitele lor, Sima a răspuns: „Nu știu, nu vreau să mă pronunț. Nu vreau să fiu acuzat că provoc îngrijorare în domeniul bancar”.

„Marea responsabilitate este a băncilor străine care au aceste bănci în România”, a mai spus Sima.

Fostul președinte al bursei de la Sibiu, Cristian Sima, se află în prezent la reședința personală din Elveția, după ce a părăsit Islanda, la sfâșitul lunii trecute.

Șapte directori de bancă sunt cercetaţi pentru o  fraudă de 85 de milioane de euro. Potrivit unor surse, în dosar sunt implicaţi şi mai mulţi oameni de afaceri din TOP 300, cum ar fi Marius Locic sau fraţii Creştin. Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şi unul dintre fraţii Creştin au fost aduşi, pentru audieri la sediul DIICOT, cel de-al doilea frate Creştin fiind în Dubai. Aceleaşi surse susţin că şi soţia consilierului premierului Damian Drăghici, este cercetată în acest caz. (Detalii AICI)

Cristian Sima: Bancherii au împrumutat de la bănci până și șpaga

Embed:
Ultima oră
22:17 - Inna s-a izolat într-o casa. Unde a dispărut vedeta
22:14 - Eugen Tomac: Lipsa de claritate, motivul pentru care oamenii nu s-au vaccinat într-un număr atât de mare și pentru care oamenii confundă grija față de sănătate cu protestul față de autorități (VIDEO)
21:47 - OMS transmite că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie „o ultimă soluție numai atunci când celelalte opțiuni fezabile s-au epuizat”
21:38 - Joe Biden, avertisment ferm pentru Vladimir Putin: SUA și aliații săi vor răspunde cu măsuri economice și de altă natură dacă Rusia atacă Ucraina. Liderul american a pledat pentru „o revenire la diplomație”
21:28 - Cum ne pot ajută legumele să prevenim înghețarea parbrizului
21:04 - Raed Arafat a anunțat relaxările pentru sărbători: Masca, obligatorie în aer liber doar în zone aglomerate. Programul magazinelor, prelungit. Restaurantele, deschise în nopțile de Crăciun și Revelion inclusiv pentru persoane testate (VIDEO, DOCUMENT)
21:03 - Octavian Jurma, despre Omicron: Incidența în spitalele din Africa de Sud și-a schimbat profilul. Faptul că o să avem mai mulți tineri și copii în spitale o să creeze mai multă panică într-o țară ca România decât faptul că ne mor bătrânii (VIDEO)
21:02 - O variantă mult mai greu de urmărit a tulpinii Omicron a fost identificată de către cercetători
20:36 - Liviu Dragnea, prima reacție despre presupusa despărțire de Irina Tănase: „Întotdeauna iau decizii spre mai bine”
20:34 - Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de până la 30.000 de lei în vederea combaterii arderii de deșeuri