Pe măsură ce se intensifică presiunile asupra statului german pentru a interveni în salvarea Deutsche Bank, criza spre care se îndreaptă banca germană devine un circ de nivel internațional.
Yigit Bulut, unul dintre consilierii președintelui turc, Erdogan, a spus pe Twitter că Turcia ar putea lua în considerare ca un fond de investiții suveran sau un grup de bănci controlate de stat să cumpere compania nemțească. Deutsche Bank ar trebui transformată într-o bancă turcească,a sugerat el.
Turcia și sitemul bancar turcesc nu reprezintă o forță financiară. Capitalizarea de piață a băncilor listate din Turcia este cam cât cea a producătorului auto american General Motors. Erdogan și guvernul său încearcă să dea Turciei imaginea unei țări trădate și atacate de forțe străine. Maniera tot mai autoritare cu care Erdogan îți conduce țara, îndepărtează Turcia de UE, informează Ziarul Financiar.
În Uniunea Europeană, președintele Băncii Centrale Europene a dorit să clarifice că nu politica de dobânzi mici a instituției este de vină pentru problemele Deutsche Bank. Intervenția a fost făcută după ce Michael Kemmer, șeful asociației bancare germane, a spus că politicile BCE sunt cauza actualelor probleme ale Deutsche Bank.
„Dacă o bancă reprezintă o ameninţare sistemică pentru zona euro, aceasta nu poate fi din cauza dobânzilor reduse – are de-a face cu alte motive“, a spus Draghi.
FMI a descris în iunie Deutsche ca fiind „cel mai important contributor la riscurile sistemice” din sectorul financiar, deoarece colapsul său ar putea avea aceleași efecte devastatoare ca prăbușirea băncii americane de investiții Lehman Brothers în 2008.
Norman Lamont, fost ministru de finanțe al Marii Britanii a spus că „cea mai mare amenințare pentru Europa este o criză bancară. Băncile italiene sunt într-o situație foarte gravă. Cred că și băncile germane sunt probabil într-o situație foarte gravă”.
Axel Weber, președintele UBS a încercat să atenueze îngrijorările, spunând că sistemul este mai stabil.
Mai mulți analiști intervievați spun că prăbușirea Deutsche Bank ar putea fi stopată doar printr-o intervenție masivă din partea guvernului. În Germania, Hans Michelbach, parlamentar german a explicat că ar fi inimaginabil ca banii contribuabililor să fie folosiți pentru plata amenzilor la care ar fi obligată Deutsche în SUA, deoarece opinia publică s-ar scandaliza.