Criza energiei: Armata n-a găsit curent electric în piață nici la a patra încercare. Dificultăți și la baza de la Deveselu care găzduiește scutul antirachetă

Criza energiei: Armata n-a găsit curent electric în piață nici la a patra încercare. Dificultăți și la baza de la Deveselu care găzduiește scutul antirachetă

Criza energiei lovește din plin în Armata Română, care întâmpină dificultăți pentru încheierea unor noi contracte cu furnizorii de utilități.

Potrivit profit.ro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a reușit nici la a patra încercare să cumpere energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare din întreaga țară, inclusiv cea de la Deveselu, ce găzduiește scutul american antirachetă.

Prețul estimativ de pornire de 810 lei/MWh plus TVA de la cea mai recentă licitație organizată de minister este considerat prea mic de către furnizorii potențial interesați. Instituția vrea în continuare să i se garanteze un preț fix al energiei-marfă pe termen lung.

În ultima perioadă, pe platformele OPCOM au fost încheiate contracte bilaterale între producători și furnizori cu livrare în următorii doi ani la prețuri care, în unele cazuri, au depășit nivelul de 1.000 lei/MWh.

În septembrie, MApN a lansat o a patra licitație, majorând amplu valoarea maximă a acordului-cadru, la peste 59 milioane lei plus TVA, pentru aceeași cantitate de energie, prețul estimat urcând la nu mai puțin de 810 lei/MWh fără TVA, aproape triplu față de cel propus în martie, de 290 lei/MWh. Recent, și această licitație a fost anulată, din lipsă de ofertanți. „Data anulării: 11.10.2021. Motivul anulării: Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus ofertă”, precizează MApN în SEAP.