Criza gazelor în România: A început extracția din depozite. Consumul nu mai poate fi acoperit din producția curentă și din importuri

Criza gazelor în România:  A început extracția din depozite. Consumul nu mai poate fi acoperit din producția curentă și din importuri
Foto: EnergoInstalGaze.ro

România a început deja extracția de gaze din depozite, în paralel cu stocarea. Potrivit economedia.ro, de marți, firmele care au stocat gaze au început să le extragă, în limita a 2,3 milioane de mc. Azi, 29 septembrie, extracția a urcat la 3 milioane mc.

Această mișcare are loc în condițiile în care producția curentă nu este suficientă pentru consum, iar importurile sunt limitate.

Sondele Petrom și Romgaz extrag circa 20 de milioane mc zi. Importul rămâne la 5,8 milioane mc zilnic, exclusiv de la Gazprom, via TurkStream și Bulgaria.

Ruta dinspre Ungaria este în acest moment blocată.  Ungurii nu au mai rezervat, pentru octombrie, capacitate de export în România, pe gazoductul Arad-Szeged. Nu au rezervat nici pentru import, iar acest lucru are legătură cu faptul că, de la 1 octombrie, vecinii noștri vor folosi ruta din Serbia pentru a aduce gaze de la ruși, din Turk Stream.

România are stocate circa 2 miliarde de mc în depozite, cu o lună înainte de sfârșitul ciclului de stocare. Anul trecut, la 31 octombrie, erau 3,1 miliarde mc în depozite, aproape de maxim. La ritmul zilnic de injecție de acum, probabil că nu vom ajunge, la sfârșitul lunii, la mai mult de 2,2 miliarde de mc, adică cu peste 30% mai puțin decât în 2020, mai spune economedia.ro.