Cseke: Economii de 175 milioane de lei prin închiderea spitalelor

Cseke: Economii de 175 milioane de lei prin închiderea spitalelor
Foto: ghidcabinet.ro

Prezent duminică la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată la Pro TV, Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a declarat că restructurarea celor 67 de spitale şi transformarea lor în cămine de bătrâni va aduce economii de 175 milioane de lei la bugetul de stat, însă a adăugat că scopul opririi finanţării a fost, printre altele, ineficienţa acestor unităţi.

„Economia prin oprirea finanţării în cazul celor 67 de spitale este de 175 milioane de lei. Acest lucru este mai eficient pentru pacient, dar nu mai ieftin pentru sistem. Nu economia de bani – 175 de miloane de lei, cât reprezenta bugetul acestor spitale – a fost scopul principal”, a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat de Mediafax.

Ministrul a amintit de cazul pacientei de la Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, care avusese un accident vascular cerebral şi avea răni profunde, după ce fusese internată 32 de luni în unitatea sanitară, spunând că incidentul este „o dovadă în acest sens”, semn că unităţile medicale trebuie restructurate.

„Acea pacientă nu avea ce căuta la Centrul de la Băneasa. Nici nu se poate vorbi despre faptul că din banii economisiţi pot fi făcute investiţii în alte spitale, întrucât banii vin de la CNAS pe furnizare de servicii medicale, nu pot fi folosiţi pentru investiţii”, a mai spus ministrul Cseke Attila.

Cseke a adăugat că Ministerul Sănătăţii are două programe mari de investiţii pentru 2011, unul pe onologie şi altul pe terapie intensivă.

„Am alocat 40 de milioane euro pentru reabilitarea din oncologie. Secţiile de oncologie sunt în foarte multe spitale într-o stare foarte proastă. În România, dar şi în Europa, se înregistrează o creştere a numărului de cazuri oncologice de la an la an”, a adăugat Cseke Attila.

Ministrul a mai precizat că după închiderea celor 67 de spitale, ambulanţele au de acoperit o zonă mult mai mare.

Ministerul Sănătăţii a decis închiderea a 67 de spitale, de la 1 aprilie, și reorganizarea lor în cămine de bătrâni, precum și redistribuirea angajaților acestor unităţi sanitare în alte spitale.

Ultima oră
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie
16:45 - Florin Cîțu, către liberalii tulceni: Ați scos din Parlamentul României un om care făcea mult rău, un senator din Tulcea. Ați salvat România de un spion rus
16:23 - Salvamont România aniversează 52 de ani de activitate cu o nouă versiune a aplicației sale de mobil. Sabin Cornoiu: Este mai intuitivă și mai ușor de folosit
15:50 - Focar în SUA: 75% dintre persoanele cu COVID, vaccinate. Dr. Beatrice Mahler: „Aș susține varianta unei variante noi de vaccin” (VIDEO)
15:10 - 40 de români au rămas pe aeroportul din Barcelona. Țeapa care i-a lăsat „cu ochii în soare”
14:45 - Fast & Furious pe o autostradă din România: Un TIR, surprins în depășiri periculoase, cu 150 km/h (VIDEO)
13:40 - Cifrele COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore: 156 de infectări, 3 decese, incidență de 0,06 la mia de locuitori