Cum s-ar aplica, de fapt, taxa pe tranzacțiile bancare și câți bani s-ar duce către stat. Economiștii trag un semnal de alarmă: „Este o aberaţie!”

Cum s-ar aplica, de fapt, taxa pe tranzacțiile bancare și câți bani s-ar duce către stat. Economiștii trag un semnal de alarmă: Este o aberaţie!
Sursa foto simbol: Pixabay

Potrivit unor discuții în cadrul negocierilor privind viitorul program de guvernare, au apărut informații, pe surse, potrivit cărora ar putea să fie introdusă o taxă pentru tranzacțiile bancare.

Taxa ar putea fi luată în calcul în contextul în care politicienii încearcă acum să găsească soluții pentru a reduce deficitul bugetar.

Iată ce ar însemna, de fapt, această taxă, potrivit Antena 3 CNN.

Câți bani se vor duce către stat la fiecare tranzacție cu cardul

Spre exemplu, toate tranzacțiile bancare din România ar putea fi taxate cu o sumă fixă, de 1 până la 3 lei.

Adică, dacă mergeți la magazin și cumpărați ceva în valoare de 500 de lei, un leu se va duce la stat. De asemenea, aceeași regulă s-ar aplica și în cazul salariului, în momentul în care angajatorii virează banii. Mai exact, o persoană care are un salariu de 7.000 de lei, va plăti o taxă de 14 lei către stat.

Economiștii atrag atenția asupra faptului că o astfel de taxă ar putea descuraja folosirea sistemului bancar.

Consilierul în cadrul BNR, Eugen Rădulescu, a subliniat faptul că această taxă este o „aberaţie” şi că cine propune aşa ceva nu înţelege economia de piaţă şi îşi imaginează că ia măsuri în care „banii vor veni din cer”.

„Această măsură a aplicat-o Venezuela”

Consilierul mai explică și că cea mai mare problemă o reprezintă neîncasarea veniturilor statului, precizând că ANAF „trebuie profesionalizată şi scoasă de sub influenţe politice sau de altă natură” care o transformă „într-un rateu de proporţii”.

„Când nu încasezi 9 miliarde de euro pe an şi vrei să faci altceva numai să nu te atingi de hoţia aceasta uriaşă, este strigător la cer”, a mai menționat Rădulescu.

„Această măsură (n. red. – taxarea pe tranzacţiile bancare) a aplicat-o Venezuela. Vrem să facem România ca Venezuela? Aplicăm o asemenea taxă, care este o chestiune absurdă. Cine spune aşa ceva, nu înţelege ce înseamnă economia de piaţă. Îşi imaginează că ia măsuri în care banii vor veni din cer. Noi avem cea mai mică monetizare din toată Uniunea Europeană şi vrem să taxăm tocmai activitatea bancară? Dar cine a făcut în Europa asta aşa ceva vreodată? Vrem să fim Venezuela, care a aplicat această măsură? Dacă noi vrem să aducem ţara la nivelul Venezuelei, asta facem. Este o aberaţie! Nici nu vreau să discut despre aşa ceva. Aş vrea să vorbim despre lucrurile serioase, despre lucrurile care trebuie făcute, nu despre aberaţii pe care le spun nişte oameni care habar nu au ce vorbesc”, a mai precizat Eugen Rădulescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`