Dacian Cioloș susține că deficitul de 2,8% din PIB e asumat de guvernul precedent

Dacian Cioloș susține că deficitul de 2,8% din PIB e asumat de guvernul precedent
Foto: capital.ro

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri seara, la TVR 1, că deficitul de 2,8% din PIB în 2016 este asumat inclusiv de măsurile pe care le-a luat guvernul precedent. În acest context, actualul Executiv încearcă să îl menţină în limite rezonabile, potrivit dcnews.ro.

„Acest deficit este un deficit asumat. Un deficit în jur de 2,8% până la sfârşitul anului e un deficit asumat inclusiv de măsurile pe care le-a luat guvernul precedent, deci nu e un deficit pe care îl realizează guvernul acesta prin măsurile pe care le ia, dimpotrivă.

Acest guvern încearcă să ţină (deficitul, n.r.) în limitele asumate deja chiar de guvernul precedent, care a redus TVA-ul, care a redus anumite impozite, care a luat anumite măsuri care au redus şi reduc veniturile care intră la buget (…) Noi vrem să menţinem acest deficit în limite rezonabile", a explicat premierul Dacian Cioloş.

Dacian Cioloș a mai precizat că Guvernul va fi "foarte clar şi ferm" faţă de acele măsuri care ar putea pue în pericol bugetul votat de Parlament.

„Eu am spus-o de la început că acest guvern va fi foarte clar şi ferm vizavi de acele măsuri care riscă să pună în pericol bugetul care a fost votat chiar de Parlament. Nu facem decât să aplicăm un buget pe care Parlamentul l-a votat. Dacă Parlamentul decide să ia alte măsuri cu impact bugetar, Parlamentul trebuie să spună de unde luăm acei bani, de unde tăiem acei bani ca să-i punem acolo unde Parlamentul decide.

Atâta timp cât aceste lucruri nu sunt clare în legislaţie, întrebăm Curtea Constituţională ce părere are legat de modul în care (…) aceste legi deja votate respectă sau nu Constituţia", a mai afirmat Dacian Cioloş, răspunzând unei întrebări legate de faptul că în Parlament s-au votat legi care presupun mai mulţi bani de la buget, unele dintre acestea fiind contestate de Executiv la CCR.