Sistemul bancar trebuie să fie alături de statul român în stăvilirea ieşirilor de bani, susţine Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.
În Uniunea Europeană, a susținut acesta, „pandemia reliefează mai bine fisuri şi fracturi”. UE trebuie să dovedească solidaritate în momentele dificile, sau va pierde din relevanță. Româina are și ea interesul să acționeze solidar, în schimb trebuie să fie conștientă că trebuie să se descurce cu resursele ei, care nu sunt nici pe departe la nivelul altor state.
„O recesiune este probabilă şi la noi, cum este în Europa şi SUA, în alte regiuni ale lumii. Ce fac americanii, germanii, francezii, alte state din UE, nu ne permitem, întrucât avem resurse mult inferioare. Dar pot fi alocate mai multe resurse pentru sănătatea publică, pentru a face faţă şomajului tehnic, sprijinirea producţiei autohone – inclusiv prin comenzi de stat şi înlesniri fiscale temporare. Trebuie asigurată funcţionarea fără sincope a utilităţilor publice, mai ales că mare parte din populaţie va sta în izolare la domiciliu pe perioada stării de urgenţă; mijloacele de informare publică (TV şi internet) trebuie protejate. O rectificare bugetară în fapt este deja în curs. Fiindcă este nevoie de spaţiu fiscal sectorial printr-o restructurare a bugetului public, prin realocare de resurse. Specula, mai ales la alimente de bază şi produse medicale, trebuie pedepsită sever. În anumite condiţii se poate ajunge la plafonare de preţuri”, a mai explicat Daniel Dăianu, citat de Agerpres.
Preşedintele Consiliului Fiscal a mai susținut că România trebuie să folosească accelerat resurse disponibile din bugetul UE, de la BEI, BERD, iar mediul bancar trebuie să fie alături de statul român în stăvilirea ieşirilor de bani: „MFP a anunţat deja măsuri de sprijin pentru economie, care se pot extinde. Am putea ajuta statul să facă faţă şomajului tehnic, nevoilor generale reclamate de starea de urgenţă, printr-o taxă de solidaritate, care să se aplice de la un anumit nivel al veniturilor (nu numai salarii); ea nu s-ar aplica medicilor, personalului medical ce sunt în prima linie a războiului contra pandemiei, ca şi lucrătorilor ce apară ordinea publică. Trebuie să folosim cât mai mult şi în mod accelerat resurse disponibile din bugetul UE, de la BEI, BERD, etc. Mediul bancar dă semne că vă participa la efortul de a ajuta economia în aceste condiţii extrem de dificile. El trebuie să fie alături de statul român în stăvilirea ieşirilor de bani, mai ales când ar fi vorba de optimizări fiscale (profit shifting), operaţiuni speculative – în alte state se interzice „vânzarea în lipsă”/short selling”.
După ce trece pandemia, „va trebui să facem astfel încât economia şi societatea să fie mai robuste, reziliente; avem nevoie de rădăcini economice interne mai solide, inclusiv în industria financiară; avem nevoie de un buget public mai solid, cu venituri fiscale superioare, pentru a rezista la şocuri potrivnice. Va trebui să regândim sistemul fiscal pentru a avea o societate mai coezivă, rezilientă, un buget public robust”.