Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat că o invazie a Rusiei în Ucraina ar avea ca efect o încetinire economică în Europa, dar nu se va ajunge la recesiune. Bursele vor reacționa violent, incertitudinile vor crește, iar UE se va confrunta cu un val de refugiați. Cheltuielile militare vor fi mai mari și Uniunea Europeană va trebui să-și regândească politica energetică. De asemenea, colaborarea va fi mai strânsă cu SUA, a mai precizat Dăianu. Acesta s-a referit și la situația concretă în care se va găsi România.
„O invazie a Ucrainei de către Federaţia Rusă ar avea consecinţe grele, puţin spus severe, economice şi pentru relaţiile internaţionale/geopolitice. Incertitudini de tot felul vor spori enorm. Creşterea economică în Europa va încetini probabil; nu cred însă că s-ar intră în recesiune. Bursele vor reacţiona virulent, cu scăderi generalizate; dar va avea loc o stabilizare în timp, fiindcă Rusia nu însemna mult pentru pieţele financiare”, a declarat Daniel Dăianu, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, capacitatea UE de a absorbi numeroși refugiați va fi serios testată, cele mai afectate de valul de refugiați urmând a fi statele din vecinătatea Ucrainei.
Dăianu a mai spus că, în eventualitatea unui război, inflația va creşte din cauza cotaţiilor urcate la gaz natural şi ţiţei, a perturbaţiilor posibile pe piaţa cerealelor şi altor materii prime, iar finanțarea pe pieţele externe va deveni mai complicată.
Daniel Dăianu a precizat apoi că vor fi cheltuieli militare mai mari şi se va intră într-o nouă cursă a înarmărilor.
UE va trebui să-și regândească politica energetică. Asta în condițiile în care Germania, de exemplu, depinde de importul de gaz rusesc în proporţie de peste 60%, iar UE circa 40%.
Rusia va suporta un cost macroeconomic sever, dacă vânzările ei de gaz şi ţiţei se vor reduce drastic.
„UE va fi probabil mai coezivă, chiar dacă unele ţări, precum Ungaria, vor face notă discordantă. (…) Colaborarea va fi mai strânsă cu SUA, chiar dacă asperităţile pe plan comercial vor persista”, a mai declarat Dăianu.
Acesta a punctat apoi că SUA şi UE sunt legate strategic şi de rivalitatea globală cu China,
În acest context, a continuat președintele Consiliului Fiscal, România, dată fiind dispoziția sa geografică, va fi parte dintr-un război rece multiplu.
„Va fi în prima linie a unor fluxuri de refugiaţi, va suporta efectele economice ale invaziei. Se înţelege acum mai bine ce înseamnă apartenenţa la UE şi NATO, valoarea parteneriatelor strategice. Ce ar fi fost să fim în bătaia furtunilor, dacă nu am fi fost în NATO şi UE? Constatăm că şi în Balcanii occidentali lucrurile se strică. Avem nevoie de solidaritate şi mobilizare de resurse acasă. (…)
Avem nevoie de un buget public cât mai robust, să aplicăm măsuri care să protejeze populaţia şi economia de ce poate fi mai rău. Valoarea PNRR derivă şi din condiţiile vitrege prin care trec România, Uniunea Europeană, în aceşti ani. Colaborarea în cadrul UE şi NATO este vitală pentru protejarea democraţiei noastre, ceea ce nu semnifică să subestimăm resorturile instituţionale interne şi spiritul civic, democratic, al multor cetăţeni români”, a mai declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, pentru Agerpres.