Datoria României este imensă față de bugetul pe un an întreg. Mai exact, fiecare român, respectiv copil, muncitor sau pensionar, e dator deja cu peste 45.000 de lei, potrivit Profit.ro.
România este datoare cu suma totală de 862 de miliarde de lei, după ultimele date, care figurează din luna mai. Peste 45.000 de lei pe cetățean, indiferent că este în câmpul muncii, copil sau pensionar. Și dacă este plecat din țară, e valabil și pentru el.
Mai precis, România are o datorie de 52,6% din PIB. În cifră absolută, în bani, este de 862,3 miliarde lei. Ca termen de comparație, în Legea bugetului de stat pe 2024, veniturile totale sunt de 308,2 miliarde de lei, iar cheltuielile programate sunt de 404,2 miliarde de lei. Cu toate acestea, există posibilitatea ca cifrele pe bugetul general consolidat să fie altele decât cele ale bugetului de stat, pentru că statul român a legalizat că e transparent să folosească mai multe bugete, neinculzând sub bugetul de stat pe cele ale UAT (unități de administrare teritoriale. Adică primării, consilii locale, alte entități locale).
În acest context, e vorba de un deficit care se acoperă din împrumuturi, interne și externe. Important este că aceste cheltuieli din lege sunt doar credite bugetare. Tot legea bugetului include și cheltuieli sub formă de promisiune, denumite în limbaj de administrație publică “credite de angajament”, care se ridică la alte 656 miliarde de lei.
Conform sursei citate, deficitul bugetar s-ar putea apropia anul acesta de 8% din PIB. Sursa cheltuielilor bugetului, și a împrumuturilor care le asigură, este explicată de premierul Marcel Ciolacu: pensii și salarii.
În acest ciclu electoral, salariul mediu pe economie a crescut cu 46%, ca urmare a inflației generalizate, în aceeași perioadă, de 35%. Creștere generalizată a prețurilor 35%.