Datornicii care nu-și mai pot achita ratele pot scăpa de executarea silită, dacă Legea falimentului personal va fi adoptată

Datornicii care nu-și mai pot achita ratele pot scăpa de executarea silită, dacă Legea falimentului personal va fi adoptată
Foto: economica.net

Datornicii care nu-și mai pot achita ratele pot scăpa de executarea silită, dacă deputații vor adopta Legea falimentului personal. Proiectul a trecut de Senat și se află acum în Comisia de buget finanțe a Camerei. Legea este așteptată mai ales de cei care, înainte de criză, şi-au cumărat case la preţuri supra-evaluate, iar acum, din aceleași venituri, trebuie să plătească rate de două ori mai mari.

Intrarea în faliment a unei persoane fizice nu înseamnă anularea datoriilor, ci reeșalonarea acestora pe un termen de cinci ani, fără comisioane abuzive din partea băncilor.

Şi băncile, care în ultimii ani au acumulat datorii uriaşe, vor avea de câştigat.

”Executarea silită nu mai continuă, ratele la o bancă sau la orice fel de alt creditor sunt determinate în mod clar prin planul de reorganizare, iar dacă acest plan de organizare este dus la bun sfârşit, executarea fiind stopată, pe de o parte nici nu se poate vinde imobilul in care domiciliază sau în care îşi are reşedinţa debitorul şi de partea cealaltă, din punctul de vedere al creditorilor, aceştia îşi pot lua, chiar dacă o sumă mai mică, cu titlul de credit”, a afirmat avocatul Adrian Cuculis.

România este una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană în care nu există încă o lege a falimentului personal. Analiștii economici atrag atenția că trebuie stipulate foarte clar condițiile în care o persoană fizică poate cere intrarea în insolvență.

”Există şi portiţe legislative multe prin care o persoană poate să mute activele de la el la alţi membri din familie, să le mute în altă ţară, în altă jurisdicţie, să evite într-un fel de a-şi declara veniturile pe care le are”, a explicat analistul economic Dragoș Cabat.

Aproximativ 800.000 de români sunt datornici la bănci. De altfel, rata creditelor neperformante a crescut de aproa­pe nouă ori în ultimii șapte ani, ajungând la jumătatea acestui an la 20%.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)