De ce muncitorii străini părăsesc România după primele salarii

De ce muncitorii străini părăsesc România după primele salarii

Deși patronii români apelează tot mai des la muncitori străini, veniţi din afara Uniunii Europene, foarte mulți ies pe pierdere, având în vedere că angajații străini renunță la joburi după primele salarii.

Potrivit stirileprotv.ro, mulţi dintre aceştia folosesc România ca pe o ţară de tranzit pentru a ajunge în Vest.

După ce primesc primele salarii, anagajații străini  trec ilegal în alte ţări, unde primesc ajutoare sociale bune şi chiar lefuri mai mari. Aşa că angajatorii noştri o iau de la capăt.

Rotaru Daniel, angajatorul bonelor a povestit care sunt problemele cu angajații străini: „Ne-a spus-o verde în faţă, ca ea nu o să stea să lucreze în România, ci să îşi facă actele, iar visul ei e să plece în Europa. Ne-au spus la serviciul Imigrări că nu sunteţi singurii, sunteţi normalitatea. 3.500 de RON pe lună, cu taxe, se duce undeva la 5.000 şi ceva, cu cazare, masă, beneficii, depăşeşti 7.500-8.000 de lei. Deja circulă glumele că dacă vrei să ai 10 muncitori de afară, trebuie să angajezi 50, ca să îţi rămână 10.”

Această situație are loc în ciuda faptului că angajatorii depun eforturi mari pentru un muncitor din afara Uniunii Europene. Este nevoie de viză de ședere, un permis de muncă, dar și de garanția că angajatorul îl va lua în firmă. Aceste documente sunt valabile însă doar pentru România, nu și pentru alte țări din Uniune. Ca să meargă în Vest, li se cere viza pe care cei mai mulți nu o obțin, așa că trec ilegal granițele.

Din cauza deficitului de angajați de pe piața muncii, anul acesta pot fi angajați până la 100.000 de lucrători din afara Uniunii, spre deosebire de anul trecut, când limita era 50.000.

Urmăriți B1TV.ro și pe