Departe de corupţia şi abuzurile din spitalele româneşti: mii de cadre medicale din România au părăsit România pentru a lucra în Anglia

Departe de corupţia şi abuzurile din spitalele româneşti: mii de cadre medicale din România au părăsit România pentru a lucra în Anglia
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Cadrele medicale fug în massă din România!  Doar în Marea Britanie, în topul medicilor şi asistentelor din alte ţără care au solicitat dreptul de a lucra, românii se află în top.

Exodul medicilor și asistentelor din România în străinătate nu poate fi oprit, avertizează DC Medical într-un articol dedicat acestui fenomen. Conform site-ului amintit, acest proces este îngrijorător pentru sistemul de sănătate din țară.

3.405 medici formaţi şi plecaţi din România profesează în Regatul Unit

Serviciul Național NHS din Marea Britanie a anunțat că numărul de angajați din afară veniți în Insulă, din ultimii cinci ani, s-a dublat; în context,  medicii și asistentele din țara noastră sunt, ca pondere, în top 10-ul statelor de proveniență. Astfel, potrivit datelor oficiale, 3.405 medici formaţi şi plecaţi din România, profesează în Regatul Unit.

Conform NHS, 34% dintre medicii noi din Marea Britanie din 2021 au fost instruiți inițial în străinătate, o creștere importantă față de 2015 când procentul era de doar 18%, notează Daily Mail.

Statisticile menţionează că 30.000 de medici din India și 17.000 din Pakistan profesează în unitățile medicale din UK, fiind printre cei mai mulți care lucrează în Regatul Unit.  Topul este completat de Nigeria, Egipt, Irlanda, Africa de Sud, Grecia, Sudan, Italia și România.

Cifrele pentru asistenții medicali sunt similare.

Conform surselor amintite, numărul asistenților medicali instruiți în străinătate care lucrează în sistemul medical din Marea Britanie a crescut la 34% în 2021.

Un număr de 663 asistente medicale care au studiat în România au ales să plece peste hotare şi să își practice meseria în spitalele din Marea Britanie datorită salariilor şi condiţiilor civilizate, fiind vorba doar de cadrele medicale care lucrează în spitale, nu și în centre pentru vârstnici.

Statisticile notează că unul din trei medici și asistente care s-au alăturat NHS în Anglia, anul trecut, au fost recrutați din străinătate. Situaţia provoacă şi îngrijorări faţă de faptul că serviciul de sănătate britanic devine dependent de străini al căror număr s-a dublat între 2014 şi 2021.

Ministerul Sănătăţii:… „trebuie să găsim soluţii”

În contextul în care majoritatea localităţilor din ţară sunt în deficit de cadre medicale, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat intenţia formării unui grup de lucru care să încerce „reforma” asistenţei medicale primare.

.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)