Der Spiegel: FMI este tentat să oprească acordarea de ajutor financiar către Grecia

Der Spiegel: FMI este tentat să oprească acordarea de ajutor financiar către Grecia
Foto: africanliberty.org

Fondul Monetar Internațional analizează oprirea sprijinului pentru statul elen, din cauza incapacității acestuia din urmă de a își respecta angajamentele asumate în programul de salvare convenit cu creditorii, conform unui raport ce urmează a fi publicat luni în cotidianul german Die Spiegel.

Grecia ar putea intra în incapacitate chiar din septembrie, conform aceluiași articol, invocat de publicația elenă Kathimerini. Raportul din Die Spiegel susține că răbdarea oficialilor FMI față de Grecia începe să dispară.

“Oficiali de rang înalt de la Fond au informat Uniunea Europeană că FMI nu mai este de acord să acorde alte ajutoare Greciei,” se scrie în raport.

FMI își păstrează poziția conform căreia Greica trebuie să reducă raportul dintre datorii și PIB până la 120 la sută până în 2020 pentru ca datoria sa să devină sustenabilă pe termen mediu, dar oficialii săi sunt pesimiști că țara poate face aceasta.

A acorda țării mai mult timp pentru a își atinge țintele ar însemna, conform estimărilor troicăi, un ajutor de încă 10 până la 50 de miliarde de euro, dar multe guverne din zona euro nu sunt de acord să ofere un câmp mai larg de acțiune mai mare Greciei, se mai arată în Die Spiegel. În același timp, însă, cele mai multe guverne văd riscurile unei ieșiri din zona euro a Greicei ca fiind imposibil de gestionat.

Reprezentanții toricăi formate din UE, Banca Centrală Europeană și FMI sunt așteptați la Atena săptămâna aceasta pentru a face o nouă evaluare a programului economic al noului guvern.

Atena trebuie să plătească BCE o datorie de 3,2 miliarde de euro pe 20 august, când se maturează aceasta.  Ținând cont că o nouă tranșă de împrumut nu se va acorda decât după ce liderii zonei euro vor analiza raportul toricăi în septembrie, nu este foarte clar cum se va plăti această datorie.