Deși a pierdut pe bandă rulantă procesele de litigii la Paris, statul român a achitat 3 milioane de euro pe consultanță juridică

Deși a pierdut pe bandă rulantă procesele de litigii la Paris, statul român a achitat 3 milioane de euro pe consultanță juridică

Statul român, în calitate de acționar unic al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a achitat într-un singur an, 2015, aproximativ 3 milioane de euro pentru consultanță juridică în litigiile interne și internaționale. Și asta în condițiile în care statul pierde pe bandă rulantă litigiile cu companiile de utilități furnizoare și distribuitoare de energie electrică declanșate la Curtea de Arbitraj de la Paris, scrie profit.ro.

Ultimul litigiu pierdut a fost cel cu Enel, în care toate capetele de acuzare, 24 la număr, au fost respinse. iar statul a achitat companiei de electricitate 1,3 milioane de dolari cu titlul de cheltuieli de judecată.

Principalele case de avocatură care au beneficiat de contracte de reprezentare juridică cu SAPE în 2015 au fost Mocanu și Asociații (fosta Bostină – care a reprezentat statul român în procesul recent pierdut cu Enel) și Zamfirescu, Racoti & Partners.

În plus, SAPE mai era implicată în 2015 și în mai multe litigii naționale care aveau ca fapt generator fie controalele Curții de Conturi efectuate la Electrica SA cu privire la contractele de privatizare, fie abuzul de majoritate privind repartizarea dividendelor de catre E.ON Energie România, E.ON Distribuție România, Enel Energie Muntenia și Enel Distribuție Muntenia.

De altfel, Ministerul Energiei a aruncat public responsabilitatea pierderii litigiilor la Curtea de Arbitraj de la Paris în ograda Curții de Conturi.

Ministerul Energiei susține că jumătate din capetele de cerere au fost redactate pe baza constatărilor și argumentelor înaintate de Curtea de Conturi, ale cărei decizii au fost, în paralel, contestate în instanță în România de către SC Electrica S.A., respectiv de către SAPE, însă fără succes.

Chiar dacă SAPE se autofinanțează de pe urma activelor deținute de stat la diferitele companii din domeniul energetic și nu de la bugetul de stat, asta nu înseamnă că, în cele din urmă, nu contribuabilii suportă costurile proceselor declanșate de companie. Și asta pentru că ministrul Energiei, Victor Grigorescu, avea planuri mari cu “banii obținuți” din aceste litigii. Într-un articol publicat pe blogul Adevărul în noiembrie 2015, Grigorescu susținea că privatizarea companiilor energetice nu mai este o soluție, iar modernizarea acestora ar trebui făcută de stat din sumele obținute din arbitraje. Cum acestea au fost pierdute, probabil că se va apela la bugetul de stat.

Ultima oră
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)