Directorul ING Bank: Cursul de schimb s-ar putea îndrepta spre nivelul de 5 lei/euro

Directorul ING Bank: Cursul de schimb s-ar putea îndrepta spre nivelul de 5 lei/euro
Foto: Capital.ro

Deprecierea monedei naţionale este speculativă, spre deosebire de 2008, când era legitimă, iar un euro ar putea ajunge la 5 lei. Aceasta este părerea lui Mişu Negriţoiu, șeful ING Bank România despre situația monedei naționale din ultima perioadă, scrie Adevărul.

Astfel, leul s-a depreciat abrupt față de euro în ultima lună, marcând record după record, din cauza schimbărilor din zona euro, a modificărilor din Guvern şi ca urmare a speculaţiilor de pe pieţele valutare.

„Nu avem o problemă internă care să ducă la deprecierea leului. Acum deprecierea vine aproape exclusiv din problemele zonei euro şi din presiunea speculativă. Este o situaţie diferită faţă de cea din 2008-2009, când deprecierea a fost mai degrabă sub presiunea repoziţionării investiţiilor străine şi a ieşirilor de lichidităţi de pe piaţa locală. Atunci, pentru că toţi s-au repoziţionat internaţional, au fost ieşiri de capital legitime”, a explicat Negriţoiu, la Pro TV, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”.

Mişu Negriţoiu, directorul ING Bank România, este unul dintre cei mai vechi bancheri ai țării. Potrivit acestuia, cursul de schimb s-ar putea îndrepta uşor în următoarea perioadă spre nivelul de 5 lei/euro, chiar dacă Grecia iese sau nu din zona euro. De asemenea, bancherul spune că și în următorii ani vor continua presiunile pe euro şi monedele din regiune.