Drepturile pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi din România

Drepturile pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi din România
Foto: ghidcabinet.ro

În ediţia de marţi a emisiunii „Viaţa e frumoasă” difuzată pe B1 TV, a fost invitat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, care a vorbit despre drepturile pacienţilor din România. Pacienţii au dreptul la investigaţii gratuite, dar starea sistemului sanitar din ţara noastră nu permite efectuarea lor, decât contra-cost, din cauza lipsei fondurilor.

Drepturile pacienţilor:

1 Are dreptul de a fi informat pe înţelesul său

Furnizorul de servicii medicale, medicul, asistenta, au obligaţia de a informa pacientul atunci când accesează un serviciu de sănătate.

Medicul de familie trebuie să informeze pacientul dacă are vreo afecţiune, că poate solicita un  screening (evaluare a stării de sănătate), de asemenea să-i şi recomande analize medicale necesare, variantele de tratament, variantele la furnizori de servicii.

2 Are dreptul la confidenţialitatea datelor despre starea sa

Pacientul, pe lângă datele personale, are dreptul şi la confidenţialitatea datelor medicale. Fiecare are dreptul de a-şi ascunde o afecţiune.  Acesta este un drept reglementat şi de Cartea Europeană a Drepturilor Pacienţilor.

3 Poate refuza o intervenţie medicală

Pacientul are dreptul de a-şi alege furnizorul de servicii şi medicul, totodată poate să refuze o intervenţie medicală, atunci când consideră că riscul este foarte mare. El trebuie să pună în balanţă beneficiile privind intervenţiile medicale.

La rândul său, medicul este obligat să informeze pacientul cu privire la riscul refuzului, riscul neaplicării tratamentului respectiv.

4 Pacientul poate cere o altă opinie

În cazul refuzului unei intervenţii, pacientul ar trebuie să solicite o a doua părere, pentru că există posibilitatea ca refuzul să fie dăunător sau fatal.

Drepturile pacienţilor asiguraţi:

1 Majoritatea analizelor gratuite

În prezent, pacienţii pot beneficia de un control stomatologic gratuit, pe an, cu trimitere de la medicul de familie, către cabinete publice, dar şi private.

2 Ecografii, radiografii, EKG-uri

Acestea sunt investigaţii paraclinice, care sunt efectuate la recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie. În mod normal, aceste investigaţii sunt gratuite pentru pacienţi, dar cum fondurile sunt insuficiente, asiguraţii trebuie să plătească pentru ele.

3 Vaccinuri gratuite pentru copii

4 Medicamente compensate

Drepturile pacienţilor neasiguraţi:

1 Beneficiul gratuit de medicină de urgenţă

2 Beneficiază de servicii de planificare familială

3 Primesc tratament pentru boli cu potenţial epidemiologic

Vasile Barbu, despre drepturile pacienţilor

Drepturile pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi

Tags: