Economia Marii Britanii a scăzut în ultimul trimestru din 2010, în mod neaşteptat

Foto: brightonwired.co.uk

În ultimele trei luni din 2010, economia Marii Britanii a scăzut cu 0,5%, comparativ cu trimestrul anterior. Evoluţia negativă nu era aşteptată şi reflectă reducerea activităţii din construcţii şi din sectoarele de retail şi servicii, pe fondul celui mai rece sfârşit de an din ultimul secol.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, preluate de Bloomberg, economia Marii Britanii a urcat, în ritm anual, cu 1,7% în ultimul trimestru din 2010. În perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut a avansat cu 0,7%, comparativ cu trimestrul precedent.

Mai mulţi economişti chestionaţi de sursa precizată anticipau un avans lunar de 0,5% în al patrulea trimestru. Economia ar fi stagnat în perioada analizată fără impactul condiţiilor meteo, menţionează biroul de statistică.

Scăderea de 0,5% este cea mai accentuată după al doilea trimestru din 2009, când economia s-a contractat cu 0,8%. Activitatea din servicii, cu o pondere de 76% în PIB, a coborât cu 0,5%. Producţia industrială a crescut cu 0,9%, dar cea din construcţii a scăzut cu 3,3%.

Economia a avansat cu 1,4% anul trecut, prima creştere de 12 luni de după 2007.