Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare

Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
Majorarea prețurilor în urma invaziei Rusiei în Ucraina ar putea "ucide" economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, spune Eduard Heger, sursă foto: captură YT

Premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea prețurilor în urma războiului din Ucraina ar putea „ucide” economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, informează Reuters.

Slovacii cumpără cu 500 de euro ceea ce au vândut cu 100 de euro

Heger a avertizat, de asemenea, că va fi nevoit să naționalizeze alimentarea cu energie electrică a țării dacă nu va primi acest lucru, a adăugat raportul.

Deși Slovacia este un producător semnificativ de energie nucleară și hidroelectrică, cel mai mare furnizor de energie al său a luat o decizie costisitoare de a-și vinde surplusul de energie către comercianții de energie.

Acești comercianți vând acum contractele înapoi Slovaciei la prețuri de piață care sunt de aproximativ cinci ori mai mari.

„Slovacii cumpără cu 500 de euro ceea ce au vândut cu 100 de euro”, a declarat Heger, adăugând că, din acest motiv, planul Comisiei Europene privind o taxă de 140 de miliarde de euro pentru producătorii de energie din blocul comunitar nu ar funcționa în Slovacia.

Eduard Heger a declarat că veniturile unei taxe excepționale a UE ar trebui să fie distribuite în mod egal în întreaga UE, ceea ce ar aduce Slovaciei aproximativ 1,5 miliarde de euro.

De asemenea, el dorește ca Bruxelles-ul să deblocheze 5 miliarde de euro din fondurile de dezvoltare regională neutilizate, care pot fi folosite pentru a reduce facturile la energie pentru întreprinderi.

Foto: Pixabay

În Slovacia, facturile la energie reprezintă 10% din cheltuielile medii ale gospodăriilor

„În caz contrar, [întreprinderile slovace] se vor închide și ar putea duce la prăbușirea întregii economii”, a declarat Heger. Dacă Bruxelles-ul nu îi vine în ajutor, „atunci va trebui să păstrăm această energie electrică pentru companiile și gospodăriile noastre [pentru] a nu ne prăbuși”, a spus el.

Agenția Internațională a Energiei a cerut Europei să își mențină „solidaritatea” în ceea ce privește aprovizionarea cu energie în această iarnă.

Heger a declarat că există clauze în tratatele internaționale care permit țărilor să redirecționeze energia în perioade de criză.

El a declarat că țara sa, cu 5,5 milioane de locuitori se află într-o poziție dificilă, deoarece facturile la energie reprezintă 10% din cheltuielile medii ale gospodăriilor. De asemenea, țara are un sector industrial disproporționat de mare.

Creșterea economică a Slovaciei a încetinit din cauza războiului din Ucraina vecină, care se află acum în a șaptea lună. Comisia a redus prognoza de creștere economică pentru Slovacia la 1,9% în 2022 și la 2,7% în 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe