Fără petrol rusesc prin Ucraina spre Ungaria, Cehia și Slovacia

Fără petrol rusesc prin Ucraina spre Ungaria, Cehia și Slovacia
Foto: Pixabay

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene în condiţiile în care din cauza sancţiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacţie bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, potrivit Reuters.

UkrTransNafta „a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”

Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a transmis că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie iar banii au fost returnaţi în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată.

Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat, la rândul său, că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană.

Este vorba despre livrările de petrol printr-o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare: Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furniza aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.

Petrolul către Poloni şi Germania se derulează „normal”

Livrările de petrol rusesc spre Polonia şi Germania, prin ramura oleoductului Drujba care trece prin Belarus, „se derulează în mod normal”, a precizat Transneft.

Concomitent cu agresiunea iniţiată de Rusia în Ucraina, la finele lunii februarie, petrolul şi gazele naturale ruseşti continuă să treacă prin Ucraina spre Uniunea Europeană, în condiţiile în care mai multe state membre UE sunt puternic dependente de hidrocarburile ruseşti.

Uniunea Europeană a adoptat un embargou progresiv cu privire la petrolul rusesc, în luna iunie, care prevede în special oprirea importurilor de petrol rusesc prin intermediul navelor în decursul următoarelor şase luni.

Aprovizionarea cu petrol rusesc prin oleoductul Drujba au fost autorizate să continue „temporar”.

Urmăriți B1TV.ro și pe