Economistul Cristian Păun, despre supraimpozitarea contractelor part-time: „Nu poți să pui reaua intenție în față”

Economistul Cristian Păun, despre supraimpozitarea contractelor part-time: Nu poți să pui reaua intenție în față
Modificări fiscale de la 1 august: Se scumpesc țigările și alcoolul. Taxe mai mari pentru contractele part-time. Sursa Foto: Flickr.com

Profesorul de economie Cristian Păun a declarat joi în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin că un efect al supraimpozitării contractelor part-time este scumpirea pieței muncii pentru activități simple la nivelul comunităților noastre:

„Se închid contractele part-time și se redeschid contracte cu normă întreagă pentru că oricum plătești impozite la normă întreagă, asta ne spune de fapt domnul Budăi.

Dau un exemplu, să spunem că suntem os cară de bloc, angajăm un om amărât care nu are ce să facă și ne spune că vine să ne ajute cu curățenia pe scară. Ok, 4 ore, caz în care plătim impozit toată scara la 8 ore, deși el muncește 4 ore. Chiar dacă nu ne permitem, vom plăti acele impozite mai mari. Piața s-a scumpit ca urmare a acestei măsuri pentru lucrurile simple pe care le facem la nivelul comunităților noastre, pentru lucrurile care nu necesită angajarea unei persoane pentru opt ore pe zi”, a spus Cristian Păun.

Acesta a atras atenția că măsura nu a avut un studiu de impact, ci a pornit de la ipoteza falsă că în spatele contractelor part-time se află o ilegalitate:

„Până la urmă, nu toată lumea muncește 8 ore pe zi. Sunt foarte multe categorii care pot munci part-time.

Domnul Budăi ar trebui să se apropie mai mult de realitate. Aceste contracte nu au în spate o eludare a legii sau evitarea unor taxe. Nu poți să pui reaua intenție în fața și să vii să legiferezi că așa crezi tu”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)