Efectele sancțiunilor anunțate de Occident: Fluxul comercial al Rusiei se îndreaptă spre China

Efectele sancțiunilor anunțate de Occident: Fluxul comercial al Rusiei se îndreaptă spre China
Fluxul comercial al Rusiei se îndreaptă către China (Foto: Hepta- Zuma Press / Tolga Ildun)

Statele Unite sunt gata să declanșeze o gamă mai largă de sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova escaladează conflictul din Ucraina, interzicând instituțiilor financiare și companiilor cheie rusești accesul la tranzacțiile în dolari americani și la piețele globale pentru comerț, exporturi de energie și finanțare.

Dar Statele Unite și aliații săi nu au mai încercat niciodată să reducă o economie de 1,5 trilioane de dolari din comerțul global și nu este clar cât de multă presiune pot pune chiar și sancțiunile occidentale unificate asupra Moscovei.

O analiză a datelor comerciale ale Băncii Mondiale și ale Națiunilor Unite, consultată de Reuters, arată că, de când au fost impuse sancțiuni mai mici în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, China a devenit cea mai mare destinație de export a Kremlinului.

Noile sancțiuni ar putea determina Rusia să încerce să-și aprofundeze legăturile comerciale fără dolari cu Beijingul, în efortul de a evita restricțiile, a declarat Harry Broadman, fost negociator comercial al SUA și oficial al Băncii Mondiale, cu experiență analiza relațiilor dintre China și Rusia.

„Problema cu sancțiunile, în special cele care implică un producător de petrol, precum Rusia, va fi reprezentată de scurgerile din sistem”, a spus Broadman. „China poate spune: „Vom cumpăra petrol de pe piața liberă și dacă acela este petrol rusesc, așa să fie.”


Potrivit unui ordin executiv semnat luni de președintele Joe Biden, orice instituție din sectorul serviciilor financiare din Rusia este o țintă pentru noi sancțiuni, menționând că peste 80% din tranzacțiile valutare zilnice ale Rusiei și jumătate din comerțul său sunt efectuate în dolari.

Biden, anunțând marți o serie inițială de sancțiuni împotriva Rusiei, a spus că „va lua măsuri solide pentru a se asigura că durerea sancțiunilor este vizată asupra economiei ruse, nu a noastră”, făcând referire la efectul de bumerang pe care îl pot avea unele măsuri.

Acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut, cu Rusia printre cei mai mari exportatori mondiali de petrol, gaze naturale, cupru, aluminiu, paladiu și alte mărfuri importante. Prețurile petrolului au atins noi maxime nemaivăzute din 2014, marți.

Rusia a a fost inclusă în 1,9% din comerțul global în 2020, în scădere de la 2,8% în 2013, potrivit datelor Băncii Mondiale. PIB-ul său din 2020 s-a clasat pe locul 11 ​​la nivel global, între Brazilia și Coreea de Sud.

O analiză a datelor comerciale rusești din baza de date World International Trade Solution a Băncii Mondiale arată că dependența Rusiei de comerț a scăzut în ultimii 20 de ani.

S-au schimbat și destinațiile de export ale Rusiei. Țările de Jos au fost principala destinație de export în urmă cu un deceniu, datorită comerțului cu petrol, dar a fost înlocuită în acest rol de China.

Achizițiile Germaniei și Marii Britanii din Rusia s-au menținut în mare parte stabile, în timp ce importurile din Belarus au crescut.

China rămâne principalul furnizor de importuri al Rusiei, acestea incluzând telefoane mobile, computere, echipamente de telecomunicații, jucării, textile, îmbrăcăminte și piese electronice printre categoriile de top.

Ponderea sa din importurile rusești a crescut din 2014, în timp ce cele din Germania au scăzut semnificativ. Exporturile Ucrainei către China au scăzut considerabil în ultimul deceniu.

Cele mai importante exporturi ale Ucrainei către Rusia în 2020 au fost oxid de aluminiu, echipamente feroviare, cărbune, oțel și uraniu, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe